Czy "Sp.j." jest wymagane?

• Autor wątku Autor wątku Sebo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sebo

Stały bywalec
Odpowiedzi
571
Witam,
Chodzi o nazwę spółki jawnej, otóż w Ksh:
Art. 24. § 1. napisał:
Firma spółki jawnej powinna zawierać nazwiska lub firmy (nazwy) wszystkich wspólników albo nazwisko albo firmę (nazwę) jednego albo kilku wspólników oraz dodatkowe oznaczenie "spółka jawna".
Czy w związku z powyższym poprawną będzie nazwa firmy złożona z nazwisk wszystkich wspólników, ale bez dodatkowego oznaczenia "sp.j."?
np "Kaczyński&Komorowski" gdy wspólnikami są tylko i wyłącznie Pan Kaczyński i Pan Komorowski?
[size=-2]To tylko przykład nie mający żadnego związku z polityką - takie często słyszane ;)[/size]

Czyli tak jak podejrzewałem... Jeśli chodzi o prawo - logika nie zawsze się sprawdza :???:

Logika działa jak najbardziej - masz wyraźnie w przepisie określone : oraz dodatkowe oznaczenie spółka jawna - o ile dobrze pamiętam oznacza to koniunkcję.
W pierwszej części przepisu masz z kolei alternatywę łączną "lub" dalej rozłączne ,,albo".

Jak dla mnie - inżyniera - w tym zdaniu nawiasy należałoby wstawić następująco:
Kod:
Firma spółki jawnej powinna zawierać 
[
 [[nazwiska lub firmy (nazwy)] wszystkich wspólników]
albo
 [
  [[nazwisko albo firmę (nazwę)] [jednego albo kilku] wspólników]
 oraz
  [dodatkowe oznaczenie "spółka jawna"]
 ]
].
Czyli wymóg dodatkowego oznaczenia odnosiłby się do sytuacji, gdy niespełniona jest pierwsza część alternatywy rozłącznej, tzn gdy istnieje taki wspólnik, którego nazwisko lub firma nie jest zawarta w nazwie firmy spółki... No ale jak pisałem - ja jestem po wykształceniu technicznym gdzie obowiązuje logika matematyczna, zero-jedynkowa...no ewentualnie rozmyta ;)

Powrót