Czy SPAM jest przestępstwem? Liczne maile na gmail.com

• Autor wątku Autor wątku michal_2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michal_2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Dostaję, już od dłuższego czasu, na moją pocztę na serwisie GMail, jakieś dziwne emaile. Co ciekawe, część z tych emaili ma adresy moich dawnych znajomych. Maile są automatycznie wrzucane do folderu SPAM. Przykładowo, podane jest, że mam wiadomość na jakimś portalu, czy to właśnie od znajomego, albo od rzekomo jakiejś "spragnionej uczucia niewiasty". Maile są po angielsku, co od razu wskazuje, że to przekręt. Nie wchodzę na linki z maili, ale kiedyś, przypadkiem, na prawdę niechcący kliknęło mi się i otworzył mi się link. Niby nic nie było, ale ja nie mam programu AntyWirusowego. W każdym razie dziś, antywirus wbudowany w system Windows 10 wykrył u mnie wirusa, jakiś "VirTool:JS/Obfuscator" czy jakoś tak. Przeczytałem w sieci, że to program do przechwytywania klawiatury, który może sczytać hasła do skrzynek i numery kart kredytowych. Kilka razy płaciłem kartą przez internet, mam także konto w banku z dostępem przez internet.

Moje pytanie jest takie: Czy takie maile są przestępstwem? Czy mogę jakoś zablokować wysyłanie ich do mnie? Tak jak mówiłem, ktoś kto wysyła te maile jest sprytny, podszywa się pod moich znajomych i z ich adresów wysyła pocztę. Proszę o wskazówki. Pozdrawiam.

Powrót