czy spatkobierca ma prawo odzyskac

• Autor wątku Autor wątku robert43
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

robert43

--------------------------------------------------------------------------------

odzyskac dzialke?:kto ma pierszenstwo pierwokupu jestem dzierzawca ponad 13 lat ostatnio przedlurzona zostala umowa dzierzawy miedzy mna a gmina na okres 1 roku tej dzialki. dzialka ta nalezala do osoby ktora sie zrzekla na rzecz gminy w zamian zaemeryture przed rokiem1990 .teraz wiem ze corka tej osoby chce odzyskac ta dzialke jako spatkobierca czy ma prawo? jezeli ma czy bedzie mogla ja kupic czy bedzie miala pierszenstwo pierwokupu ? prosze o odpowiedz i dziekuje.

To nie jest kwestia zakupu tylko ustalenia własności działki. Jeżeli tej pani uda się uzyskać wyrok potwierdzający własność (i dokona stosownego wpisu w księdze wieczystej działki), to rzeczywiście się stanie jej właścicielką. Tylko, że to wcale nie oznacza, że pan przestanie być dzierżawcą !!!

witam panie DexsterAP czyli jesli spatkobierca odzyska ta dzialke to tylko droga sadowa od gminy?ma takie prawo?a jezeli nie nastapi odzyskanie tej dzialki przez ta osobe a gmina orzeknie pszetarg kto ma pierszenstwo?

zaraz, przetarg na co ??? Jeżeli ktoś ma roszczenie do gminy to wytacza proces o własność gruntu. Jeżeli go wygra to (jak pisałem staje się właścicielem gruntu, o ile gmina nie wykręci się odszkodowaniem finansowym). Ale to sprawa między gminą i tym spadkobiercą (o własność). Ewentualnie może pan jeszcze jako dzierżawca z interesem prawnym rozważyć przyłączenie się do jednej ze stron procesu (raczej gminy), chyba, że spadkobierca wcześniej dokona przypozwania pana jako dzierżawcy.

A poza tym nigdzie przecież nie jest zabronione dogadać się z nowym właścielem, prawda ?

Powrót