H
Heniutek
Dzień Dobry. Nie wiem czy to dobry dział i proszę o ewentualne przeniesienie. Sprawa jest taka że 10 lat temu zmarła osoba na którą była umowa, umowa nie została przepisana a rachunki dalej opłacane. Ktoś mi powiedział że za takie coś mogą być kary.Czy nie jest tak że w chwili śmierci osoby umowa wygasa a dalsze jej opłacanie przez inne osoby jest traktowane jako bezumowne pobieranie energii? I co robić dalej? Ja wyczytałem przepis i chciałem spytać jakiej konkretnie kwotowo kary się spodziewać? Daję cytat z przepisu. Za odpowiedz dziekuje. Instalacja jednofazowa, bezpiecznik 25A. /7.1. Przez nielegalny pob ór energii elektrycznej należy rozumieć:
1. Pobieranie energii elek trycznej bez zawarcia Umowy. 7.2. W przypadku nielegalnego pobierania en ergii elektrycznej, o którym mowa
w pkt. 7.1. ppkt 1, Operator może obciążyć podmiot nielegalnie pobierający
tę energię, opłatami w wysokości pięciokrotności stawek opłat określonych w Taryfi
e dla jednostrefowej grupy taryfowej, do której ten podmiot byłby zakwalifi kowany,
zgodnie z kryteriami określonymi w § 6 ust. 1 rozporządzenia taryfowego,
oraz w wysokości pięciokrotności ceny energii elektrycznej, o której mowa w art. 23
ust. 2 pkt. 18 lit. b) ustawy, przyjmując:
1. wielkość mocy wynikającą z rodzaju zainstalowanych odbiorników,
2. ilości e nergii elektrycznej uwzględniające rzeczywistą możliwość pobierania
energ ii przez dany podmiot wynikające z mocy i rodzaju zainstalowanych odbiorników,
lecz nie wyższe niż:
a) przy pobieraniu energii elektrycznej jedną fazą, za każdy 1 A prądu znamionowego
zabezpieczeni a 125 kWh. Za zabezpieczenie uważa się bezpieczniki
najbliższe patrząc od strony zasilania, niedostępne dla ww. podmiotu
i osób postronnych. W razie braku zabezpieczeń między instalacją odbiorczą,
a siecią zasilającą przyjmuje się taką wielkość wkładek bezpiecznikowych,
jaka powinna znajdować się w danej instalacji, nie mniejszą jednak
niż 25 A,
1. Pobieranie energii elek trycznej bez zawarcia Umowy. 7.2. W przypadku nielegalnego pobierania en ergii elektrycznej, o którym mowa
w pkt. 7.1. ppkt 1, Operator może obciążyć podmiot nielegalnie pobierający
tę energię, opłatami w wysokości pięciokrotności stawek opłat określonych w Taryfi
e dla jednostrefowej grupy taryfowej, do której ten podmiot byłby zakwalifi kowany,
zgodnie z kryteriami określonymi w § 6 ust. 1 rozporządzenia taryfowego,
oraz w wysokości pięciokrotności ceny energii elektrycznej, o której mowa w art. 23
ust. 2 pkt. 18 lit. b) ustawy, przyjmując:
1. wielkość mocy wynikającą z rodzaju zainstalowanych odbiorników,
2. ilości e nergii elektrycznej uwzględniające rzeczywistą możliwość pobierania
energ ii przez dany podmiot wynikające z mocy i rodzaju zainstalowanych odbiorników,
lecz nie wyższe niż:
a) przy pobieraniu energii elektrycznej jedną fazą, za każdy 1 A prądu znamionowego
zabezpieczeni a 125 kWh. Za zabezpieczenie uważa się bezpieczniki
najbliższe patrząc od strony zasilania, niedostępne dla ww. podmiotu
i osób postronnych. W razie braku zabezpieczeń między instalacją odbiorczą,
a siecią zasilającą przyjmuje się taką wielkość wkładek bezpiecznikowych,
jaka powinna znajdować się w danej instalacji, nie mniejszą jednak
niż 25 A,