Czy sprawa jest już przedawniona i czy mam szansę coś uzyskać ?

• Autor wątku Autor wątku hornwaldt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hornwaldt

Stały bywalec
Odpowiedzi
419
W czerwcu 2021 podczas pelnirniq obowiazków służbowych pracownika ochrony (jestem osobą niepelnosprawną, stopień umiarkowany), spadłem z uszkodzonego biurowego fotela obrotowego podczas pełnienia dyżuru. Po wypadku normalnie udałem się do domu, nic a nic mnie nie bolalo. Po wypadku 2 tygodnie chodziłem co drugi dzień do pracy bez żadnych objawów. Dopiero po dwóch tygodniach ujawnił sie bol biodra. Jednak był środek pandemii koronawirusa i żaden szpital nie chciał mnie przyjąć na ostry dyżur. Na rentgen dostałem się dopiero podeoch miesiącach od zdarzenia w trybie teleporady u lekarza 1 kontaktu. Rentgen; zapis w normalnym trybie do lekarza ortopedy pod którego opieką pozostaję do dziś. Byłem ubezpieczony od NNW w 4life Direct, złożyłem wniosek o odszkodowanie jednak x uwagi na nietypowe okolicznosci zdarzenia nie zostało li przyznane świadczenie odszkodowawcze. Agencja ochrony w której byłem zatrudniony zanegowała fakt że tego dnia byłem.na stanowisku pracy. Do tej pory nie wróciłem do pełnej sprawności fizycznej, jestem po rehabilitacji ale nie odbudował mi się jeszcze aparat miesniowy zatracony podczas procesu zrostu kregislupa. Prowadzący leczenie lekarz ortopeda nie podjął jeszcze decyzji dopuszczającej mnie do jakiejkolwiek pracy. Ubezpieczycirl nie wypłacił odszkodowania gdyż według niego nie był to wypadek przy pracy ani nieszczęśliwy wypadek.
Spotkany przypadkowo prawnik xadugerowal by walczyć o odszkodowanie zanim lekarz zakończyły leczenie. Tylko nie wiem czy sprawa nie jest przedawnione. Czy coś mogę jeszcze zrobić ?

Wobec niezgłoszenia wypadku przy pracy, będzie trudność dowodowa.
Potrafisz dowieść, wbrew twierdzeniom pracodawcy, że byłeś tego dnia w pracy?

Pozostaje kwestia odpowiedzialności dyscyplinarnej i karnej za niezgłoszenie wpp.

Powrót