Czy sprzedając towar pogwarancyjny jako osoba fizyczna muszę dać gwarancję ?

• Autor wątku Autor wątku Dansher
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dansher

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Czy sprzedając towar pogwarancyjny jako osoba fizyczna muszę dać gwarancję ? Np. mam kartę graficzną 8800GT, która jest po gwarancji. Karta działa u mnie OK. Wystawie ją na allegro, dołączę screeny z 3DMark 03/06 + np. 72h test z Furmarka. Dodam informację, że daję 3 dni gwarancji rozruchowej. Ktoś ją kupi i karta padnie po np. 4 czy 5 dniach. Czy kupiec może mieć jakieś roszczenia prawne ?

Drugie pytanie czy mogę sprzedać komputer z licencją na Windows XP Pro OEM (komputer firmowy kupiony z Linuxem, później dokupiona licencja OEM do konkretnego komputera, na licencji jest nazwa producenta komputera i zgadza się z producentem sprzętu) jeżeli nie mam dowodu zakupu, ale jest naklejka licencyjna, nośnik, książeczka. Czy nie podejdzie to pod paserstwo ?

1) Gwarancja to dobra wola i ukłon w stronę kupującego - nawet producent nie ma obowiązku dawania gwarancji na każdy towar, tak samo jak nie jest określone po jakim czasie gwarancja wygasa :) Należy jednak pamiętać, że każdy sprzedawca (osoba fizyczna) odpowiada z tytułu rękojmi za wady (Art. 556-576 KC) ... polecam przeczytać i ewentualnie wyłączyć lub ograniczyć odpowiedzialność z tytułu rękojmi (nie będzie ważna, jeżeli przy sprzedaży zatai Pan wady towaru sprzedawanego!).

2) Możne Pan sprzedać komputer ... ktoś by musiał zgłosić np. kradzież komputera, żeby wystąpiła sytuacja, o której Pan pisze - paserstwo.

Pozdrawiam :cool:

Powrót