Czy sprzedający zapewnia transport w wypadku zwrotu towaru?

• Autor wątku Autor wątku mado70
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mado70

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Zakupiłam dość sporą rzecz na aukcji. Z pewnych względów chcę ją zwrócić (w mojej ocenie nie jest w pierwszym gatunku jak sugeruje to opis). Czy organizacja kuriera leży po mojej stronie,czy sprzedającego?

Koszt odesłania towaru do przedsiębiorcy w sytuacji odstąpienia od umowy zawartej na odległość ponosi konsument, chyba że przedsiębiorca zgodził się go ponieść lub przed zawarciem umowy nie poinformował konsumenta o tej konieczności.
Należy przy tym pamiętać, że konsumentowi odstępującemu od umowy, należy się nie tylko zwrot ceny towaru, ale także kosztu jego wysyłki poniesionego przy zakupie (wysyłka rzeczy od sprzedawcy do kupującego) – do wysokości odpowiadającej najtańszej opcji przesyłki dostępnej w danej ofercie. Jeżeli klient wybierze droższy środek transportu, nie otrzyma zwrotu różnicy między wartością wybranej dostawy a najtańszym sposobem transportu. Uwaga – nie należy tu uwzględniać odbioru osobistego (0 zł), gdyż nie jest to sposób dostarczenia towaru.

(podstawa prawna: art. 32 ust 1, 33, 34 ust. 2 ustawy o prawach konsumenta)
żródło : Koszty transportu i zwrot kosztów zakupu i przesyłki

mado70 napisał:
Czy organizacja kuriera leży po mojej stronie,czy sprzedającego?

1. Czy jesteś konsumentem i kupiłaś od przedsiębiorcy?
2. Czy zostałaś poinformowana o kosztach odesłania tej rzeczy na wypadek wykonania przez Ciebie prawa odstąpienia?

Ostatnia edycja:
theart napisał:
Dla rzeczy których nie można przesłać zwykłym środkiem transportu, np. przez wagę/gabaryty transport zapewnia przedsiębiorca.

Niekoniecznie. To zależy od spełnienia obowiązku z art. 12. ust. 1. pkt 10) upk

Ostatnia edycja:
theart napisał:
Jeżeli już coś chcesz doradzać to pierw zapoznaj się z ustawą.

Dla rzeczy których nie można przesłać zwykłym środkiem transportu, np. przez wagę/gabaryty transport zapewnia przedsiębiorca.

To pierwsze zdanie skieruj sam do siebie.

Przepis stanowi jasno:
art.34 ust.3
Jeżeli umowę zawarto poza lokalem przedsiębiorstwa a rzecz dostarczono konsumentowi do miejsca, w którym zamieszkiwał w chwili zawarcia umowy, przedsiębiorca jest zobowiązany do odebrania rzeczy na swój koszt, gdy ze względu na charakter rzeczy nie można jej odesłać w zwykły sposób pocztą.
Dotyczy on zatem jedynie szczególnego przypadku zakupu poza lokalem przedsiębiorstwa, a nie na odległość.
A zakup na aukcji jest zakupem na odległość.

Powrót