Czy sprzedawca może sprzedać jako nowy sprzęt pochodzący ze zwrotu?

• Autor wątku Autor wątku hanoi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hanoi

Użytkownik
Odpowiedzi
124
Jeśli ja będąc konsumentem zwrócę sprzęt zakupiony online to czy sprzedawca może go ponownie sprzedać jako nowy?

Mowa o braku jakichkolwiek uszkodzeń.
Sprzęt rozpakowany, sprawdzony i zwrócony.

Domyślam się, że w praktyce da się sprzęt sprzedać, ale jak to wygląda od strony formalnej?

Prawo nie definiuje pojęcia "nowości". U nas często mylnie używane jest pojęcie "nowy" wyłącznie wobec rzeczy nie otwieranej z oryginalnego opakowania i nie używanej nawet w celu sprawdzenia. Prawo mówi jedynie o "zgodności z umową" zatem należy dookreślić co dokładnie oznacza "nowy". Wystarczy opisać, że jest to produkt "rozpakowany, sprawdzony i zwrócony", by uniknąć ewentualnego sporu z kupującym.

Ok
A czy ja jako kupujący mam prawo do jakichkolwiek roszczeń jeśli kupuję przez internet produkt oznaczony jako nowy bez informacji, że wrócił np. po sprawdzeniu, ale zorientuję się, że jednak coś takiego miało miejsce.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
A czy ja jako kupujący mam prawo do jakichkolwiek roszczeń jeśli kupuję przez internet produkt oznaczony jako nowy bez informacji, że wrócił np. po sprawdzeniu
Masz prawo oczekiwać tego, co kupiłeś. Jeśli uważasz, że rozpakowany przedmiot jest wadliwy w rozumieniu art. 556[1] kc to masz prawo złożyć reklamację. Niemniej każdy przypadek wymaga osobnej oceny. Nie możemy tu dyskutować na tak ogólnym poziomie. Przedstaw szczegóły co kupiłeś, w jakim celu oraz w jaki sposób - Twoim zdaniem - fakt rozpakowania i sprawdzenia wpływa na niezgodność tej rzeczy z umową.

Kupiłem wzmacniacz.
Nie mam zarzutów co do jego stanu wizualnego czy technicznego.
Wiem jednak, że fabrycznie urządzenie to pakowane jest inaczej.
Nie ma to mowy o nagłej czy jednorazowej zmianie przez producenta.
Sprzęt zdecydowanie był rozpakowany.

Jakiś czas temu (przy okazji innego zakupu) pytałem sprzedawcę czy sprawdza czy w transporcie z Chin coś nie uległo uszkodzeniu (zależało mi na czasie i nie chciałem go tracić na ewentualne zwroty).

Wtedy zostałem poinformowany, że wszystko idzie z magazynu bez sprawdzenia.

I teraz zanim zacznę ewentualne zwroty / wymiany czy dyskusję próbuję się dowiedzieć do czego w ogóle mam prawo.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Czyli chcesz zwrócić sprawny wzmacniacz ponieważ nie był zapakowany zgodnie z Twoimi oczekiwaniami?

Wiem jednak, że fabrycznie urządzenie to pakowane jest inaczej.
Jeśli nie umówiłeś się ze sprzedawcą, że ma być zapakowany "fabrycznie" np. na prezent albo sprzedawca nie zadeklarował "fabrycznego" pakowania to nie widzę podstaw do reklamacji. Chyba, że chcesz skorzystać z prawa zwrotu bez podania przyczyny? To drugie prawo zależy od tego czy zgodnie z Ustawą o Prawach Konsumenta jesteś konsumentem (22[1] kc) albo spełniasz przesłanki z art. 38a tej ustawy oraz dotrzymania terminu złożenia oświadczenia woli.

Powrót