Czy status bezrobotnego uzyskuje się z dniem rejestracji czy po pierwszej wizycie?

• Autor wątku Autor wątku thepanone
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
T

thepanone

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Czy status bezrobotnego uzyskuje się z dniem rejestracji czy po pierwszej wizycie?

(czy tak samo dotyczy to rejestracji w urzędzie co rejestracji przez internet?)

Status bezrobotnego uzyskuje się 7 dni po rejestracji w UP.

jestem2i2 napisał:
a jeśli dokonuję pełnej rejestracji przez internet (praca.gov.pl) to uzyskam status bezrobotnego nawet nie stawiając się na wizytę u pośrednika pracy (która ma być wyznaczona w ciągu 7 dni od dnia zarejestrowania) ?

jestem2i2 napisał:
Bzdura! Status bezrobotnego nabywa się z dniem rejestracji.
thepanone napisał:
(czy tak samo dotyczy to rejestracji w urzędzie co rejestracji przez internet?)
Czy rejestracji dokonał Pan za pomocą podpisu kwalifikowanego lub profilu zaufanego?

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
Bzdura! Status bezrobotnego nabywa się z dniem rejestracji.
Czy rejestracji dokonał Pan za pomocą podpisu kwalifikowanego lub profilu zaufanego?

pytam teoretycznie. Załóżmy że tak, za pomocą profilu zaufanego

ale

w moim PUP jest odsyłacz do praca.gov.pl i jest taka informacja:

Rejestracja przez Internet

Wypełniamy wniosek o dokonanie rejestracji - pełna rejestracja elektroniczna:
- Ta forma rejestracji nie wymaga wizyty w urzędzie;
- Do wniosku o dokonanie rejestracji konieczne jest dołączenie wszystkich zeskanowanych dokumentów wymaganych do rejestracji (dowód osobisty, świadectwo/dyplom ukończenia szkoły; dyplomy potwierdzające kwalifikacje; świadectwa pracy, i inne niezbędne dokumenty do ustalenia statusu i prawa do zasiłku);
- Wizyta do pośrednika pracy zostanie wyznaczona w ciągu 7 dni od dnia zarejestrowania, a wezwanie na wyznaczony termin, urząd wysyła na email wskazany we wniosku.
- Wypełniony wniosek wraz z załącznikami należy podpisać bezpiecznym podpisem elektronicznym weryfikowanym za pomocą ważnego kwalifikowanego certyfikatu lub podpisem potwierdzonym profilem zaufanym ePUAP.

Rejestracji dokonuje się z dniem, w którym osoba złożyła wniosek w formie elektronicznej.

(No ale nie wiem czy to rejestruje mnie jako bezrobotnego czy tylko wyręczam urzędnika i tak czy siak by uzyskać status bezrobotnego i ubezpieczenie muszę udać się na wizytę "wyznaczoną w ciągu 7 dni od zarejestrowania"

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jeśli wniosek podpisze Pan bezpiecznym podpisem elektronicznym weryfikowanym za pomocą ważnego kwalifikowanego certyfikatu lub podpisem potwierdzonym profilem zaufanym ePUAP, todokona Pan rejestracji bez konieczności wizyty w tym celu w urzędzie.Wizyta u pośrednika to następstwo rejestracji w celu ustalenia Panu profilu pomocy, indywidualnego planu działania itd.
Ale sama rejestracja będzie już dokonana (objęcie ubezpieczeniem zdrowotnym również), pod warunkiem przekazania skanów dokumentów, o których mowa wyżej i podpisaniem wniosku bezpiecznym podpisem elektronicznym weryfikowanym za pomocą ważnego kwalifikowanego certyfikatu lub podpisem potwierdzonym profilem zaufanym ePUAP.
thepanone napisał:
zy to rejestruje mnie jako bezrobotnego czy tylko wyręczam urzędnika i tak czy siak by uzyskać status bezrobotnego i ubezpieczenie muszę udać się na wizytę "wyznaczoną w ciągu 7 dni od zarejestrowania
Wizyta jest obowiązkowa. Nie da się być "bezrobotnym tylko przez internet" - ułatwienie to obowiązuje tylko do procesu rejestracji. Pozostałe wizyty trzeba odbywać osobiście.
Jeśli zatem nie zgłosi się Pan na wizytę do pośrednika w wyznaczonym dniu, utraci Pan dopiero co nabyty status bezrobotnego na okres 120,180 lub 270 dni.

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
Jeśli wniosek podpisze Pan bezpiecznym podpisem elektronicznym weryfikowanym za pomocą ważnego kwalifikowanego certyfikatu lub podpisem potwierdzonym profilem zaufanym ePUAP, todokona Pan rejestracji bez konieczności wizyty w tym celu w urzędzie.Wizyta u pośrednika to następstwo rejestracji w celu ustalenia Panu profilu pomocy, indywidualnego planu działania itd.
Ale sama rejestracja będzie już dokonana (objęcie ubezpieczeniem zdrowotnym również), pod warunkiem przekazania skanów dokumentów, o których mowa wyżej i podpisaniem wniosku bezpiecznym podpisem elektronicznym weryfikowanym za pomocą ważnego kwalifikowanego certyfikatu lub podpisem potwierdzonym profilem zaufanym ePUAP.

czy jest Pani pewna?

bo w wypadku rejestracji przez internet pierwsza wizyta jest w ciągu 7 dni a w przypadku rejestracji zwykłej w urzędzie pierwsza wizyta wyznaczana jest 2 tygodnie po rejestracji.

Kosssz napisał:
[/B]Wizyta jest obowiązkowa. Nie da się być "bezrobotnym tylko przez internet" - ułatwienie to obowiązuje tylko do procesu rejestracji. Pozostałe wizyty trzeba odbywać osobiście.
Jeśli zatem nie zgłosi się Pan na wizytę do pośrednika w wyznaczonym dniu, utraci Pan dopiero co nabyty status bezrobotnego na okres 120,180 lub 270 dni.

a co jeśli zarejestruję się przez internet, wyznaczona mi będzie wizyta po 4 dniach, a ja po 3 dniach wyrejestruję się i nie stawię się na wizytę? Czy mam ubezpieczenie przez 30 dni?

(przepraszam za uskrajnianie (nie ma słowa "uskrajnianie", a powinno być)

Ostatnia edycja:
Tak, jestem pewna. A w czym widzi Pan problem?
Osoba osobiście się rejestrująca jest fizycznie w urzędzie, osobiście przedstawia dokumenty, rozmawia z urzędnikiem, który może zweryfikować jej tożsamość, dlatego nie ma potrzeby wyznaczania takiej osobie terminu kolejnej wizyty za tydzień, natomiast internautę nie tak łatwo zidentyfikować (w przypadku profilu zaufanego ePUAP także zdarzają się przypadki wykradania haseł), dlatego urząd jak najszybciej chce poznać i zweryfikować tożsamość człowieka, aby go niepotrzebnie nie zgłosić np. do ubezpieczenia zdrowotnego - PUP ma na to 7 dni.

thepanone napisał:
a co jeśli zarejestruję się przez internet, wyznaczona mi będzie wizyta po 4 dniach, a ja po 3 dniach wyrejestruję się i nie stawię się na wizytę? Czy mam ubezpieczenie przez 30 dni?
Zanim odpowiem muszę zadać to pytanie: rozważamy tutaj przypadek rzeczywistej rejestracji jako osoba bezrobotna czy fikcyjnej, żeby tylko zdobyć tytuł do ubezpieczenia zdrowotnego?

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
Zanim odpowiem muszę zadać to pytanie: rozważamy tutaj przypadek rzeczywistej rejestracji jako osoba bezrobotna czy fikcyjnej, żeby tylko zdobyć tytuł do ubezpieczenia zdrowotnego?
przypadek teoretyczny, możliwy. Nie mówię o sobie.

Nie ma żadnej luki. PUP tak jak każdy inny płatnik składek ma 7 dni na zgłoszenie do ubezpieczenia zdrowotnego...
Natomiast nie rozumiem dlaczego osoba bezrobotna już teraz zakłada nie stawić się na obowiązkową wizytę, która być może ułatwi jej znalezienie pracy...

Kosssz napisał:
Nie ma żadnej luki. PUP tak jak każdy inny płatnik składek ma 7 dni na zgłoszenie do ubezpieczenia zdrowotnego...
Natomiast nie rozumiem dlaczego osoba bezrobotna już teraz zakłada nie stawić się na obowiązkową wizytę, która być może ułatwi jej znalezienie pracy...
jestem tu w miarę anonimowy więc odpowiem bardzo konkretnie.

bezrobotny, świeżo po studiach uczy się dodatkowo w domu..... Uczy się w domu bo nie spełnia jeszcze kryteriów zatrudnienia by został zatrudniony.
Zaczyna chorować. W urzędzie są chamskie panie. Łapię doła po każdym powrocie z urzędu. Nie szukam pracy w mieście, chcę ubezpieczenie. Kolejne wizyty u specjalistów mam co kilka tygodni/miesięcy. Nie mam zamiaru dać się upokarzać co 2 tygodnie, wolę się rejestrować i wyrejestrować bez oglądania urzędu.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
thepanone napisał:
Nie szukam pracy w mieście chcę ubezpieczenie.
W takim razie nie tędy droga. PUP nie jest od ubezpieczenia osób w wieku produktywnym, które nie szukają pracy. Ubezpieczyć można się odpłatnie w NFZ.
thepanone napisał:
Nie mam zamiaru dać się upokarzać co 2 tygodnie, wolę się rejestrować i wyrejestrować bez oglądania urzędu.
Na forum prawnym nie pomagamy w kombinowaniu.
Temat zamykam.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót