czy strace prawo jazdy

• Autor wątku Autor wątku TOMHADWAO
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TOMHADWAO

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Dostałem pismo że wpłynoł wniosek Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej o dokonanie czynności do zatrzymania mi prawa jazdy jako dłużnikowi alimentacyjnemu.Z pensji mam zabieraną sume pieniędzy przez komornika co nie pokrywa pełnej zaliczki alimentacyjnej(JEDNO DZIECKO),ale powinienem płacić na drugie dziecko z inną kobietą i nie mam z czego bo mało zarabiam.Proszę o porade jak uniknąc zabrania prawa jazdy.Do poniedziałku mam złozyć wniosek wyjaśniający.Dziękuję za porade.

jeśli oficjalnie wiesz, że mają ci zabrać prawo jazdy można w odpowiedzi zająć stanowisko: Zabierajac mi prawo jazdy pozbawiacie Państwo możliwości wykonywania pracy co z kolej bedzie powodowały zmiejszenie moich zaróbków co doprowadzi do jeszcze większego zadłużenia alimentacyjnego.

nieoficjalnie: że podejmiesz się dodatkowej pracy by uregulować alimenty

no nie zgodze sie całkowicie. reguluje to dokładnie ustawa.jest tam kolejność czynności które musi zrobić organ i na końcu jest zabranie. trzeba po prostu stosowac sie do tego co organ bedzie robić. oto przepis:

Art. 4. 1. W przypadku bezskutecznej egzekucji ośrodek pomocy społecznej, na wniosek organu właściwego dłużnika, przeprowadza wywiad środowiskowy u dłużnika alimentacyjnego.
2. W przypadku gdy dłużnik alimentacyjny nie może wywiązać się ze swych zobowiązań z powodu braku zatrudnienia, organ właściwy dłużnika:
1) zwraca się do właściwego urzędu pracy o przedstawienie informacji o możliwościach aktywizacji zawodowej dłużnika alimentacyjnego;
2) występuje, w razie braku możliwości aktywizacji zawodowej, z wnioskiem do starosty o skierowanie dłużnika do prac organizowanych na zasadach robót publicznych, określonych w przepisach o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy.
3. W przypadku uniemożliwienia przez dłużnika alimentacyjnego przeprowadzenia wywiadu, o którym mowa w ust. 1, lub odmowy podjęcia prac, o których mowa w ust. 2, lub uchylania się od nich, organ właściwy dłużnika informuje podmiot uprawniony do złożenia wniosku o ściganie za przestępstwo określone w art. 209 § 1 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny (Dz. U. Nr 88, poz. 553, z późn. zm.2)).

Art. 5. 1. Organ właściwy dłużnika, w przypadku złożenia wniosku, o którym mowa w art. 4 ust. 3, kieruje do starosty wniosek o zatrzymanie prawa jazdy dłużnika alimentacyjnego.

a wiec najpierw wywiad a potem, a potem możliwości aktywiazacji i pare interwencyjne, ale jezeli nie pracujesz. skoro pracujesz i płacisz (to nic ze nie w całości) to Ci nie zabiorą. chyba ze z naruszeniem parwa.

a prywatnie zmień pracę.

Powrót