Czy studia prawnicze są dla mnie?

• Autor wątku Autor wątku Pseudo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pseudo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Mam nieco banalne pytanie do was - użytkowników forum prawniczego.
A konkretnie chodzi o to, jakie cechy waszym zdaniem powinien posiadać młody człowiek który myśli o rozpoczęciu studiów prawniczych. Po czym można chociażby powierzchownie zasugerować się czy te studia będą nas interesować. Oczywiście rozumiem, że 5 lat studiów a późniejsze kształcenie i praca to dwie różne rzeczy. Oczywiście nie chodzi mi tylko o studia. Mam na myśli również zawody 'prawnicze'.
Słowem. Po czym poznać, że nadam się na studia, nie zanudzą mnie i że ewentualna praca po studiach nie będzie moim utrapieniem.
Np. czy to dobrze, że interesuje mnie historia (wiem, do pracy ma się nijak) itp, itp.

Wiem, trochę naiwne i laickie. Ale no.

bardzo dobra pamięć, zaangażowanie oraz przede wszystkim przygotowanie na długie nieprzespane noce podczas sesji :)

Może udaj się do doradcy zawodowego czy też psychologa, który zrobi Ci stosowne testy predyspozycji zawodowych.

Pseudo, wydrukuj sobie Art. 504 kodeksu cywilnego, czytaj go starannie i zastanawiaj się nad tym, o co chodzić może w tym przepisie, i jeżeli po godzinie nie rozboli Cię brzuch, i nadal będzie Cię interesowało, "jak to ugryźć", to:cool: nie zrobisz błędu studiując nauki prawnicze;).

Pseudo napisał:
Po czym poznać, że nadam się na studia,
Znasz język polski w stopniu podstawowym i masz dobrą pamięć.
Pseudo napisał:
nie zanudzą mnie
Z pewnością zanudzą Cię studia.
Pseudo napisał:
że ewentualna praca po studiach nie będzie moim utrapieniem.
Raczej bym napisał, że brak pracy prawdopodobnie będzie dla Ciebie utrapieniem.

Znajdź sobie sylabusy z różnych przedmiotów, które trzeba zaliczyć studiując prawo i poczytaj podręczniki. Wybierz się kiedyś na wykład z przedmiotu słynącego za nudny i trudny oraz postaraj się nie zasnąć i zrozumieć cokolwiek.

Jak dla mnie jak się wahasz to odpuść. Bo jak człowiek chce to zrobi... a jak nie chce to i tak nic z tego nie wyjdzie. Musisz być zdecydowany

Dokladnie, kazde studia mogą być nudne, chodzi o to czy chcesz to robic, jesli tak - nawet nuda Cie nie powstrzyma.

Powodzenia

Musieć mieć bardzo chlonny umysł żeby spamiętać wszystkie paragrafy..no i musi cie to wszystko przedewszystkim interesować

Oczywiście, że do spamiętania wszystkich paragrafów (no i artykułów chyba też) przydałaby się chłonna głowa, ale chyba lepiej nadaje się do tego sprawny twardy dysk komputera lub aktualny, papierowy zbiór przepisów. Zainteresowanie można polepszyć i pogłębić potrzebą pieniędzy na wydatki konieczne, a jeszcze bardziej na te luksusowe.

Jeśli pytasz to raczej nie dla ciebie :) Tego akurat trzeba być pewnym. :)

Powrót