Czy sygnalizator świetlny musi być umieszczony po lewej stronie (zdjęcie skrzyżowania

• Autor wątku Autor wątku sxc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sxc

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Dzień dobry

Skrzyżowanie jak na zdjęciu, kilka pasów ruchu. Z lewego skrajnego pasa można jechać w lewo i prosto. Sygnalizator S-1 umieszczony jest po prawej stronie i nad skrzyżowaniem, nie ma go po lewej stronie. Na tym skrzyżowaniu kiedy świeci się czerwone światło około 90% kierowców skręcających w lewo jedzie na czerwonym jak tylko z prawej strony nic nie jedzie, tłumacząc, że na takim skrzyżowaniu musi być ustawiony sygnalizator również po lewej stronie i tak jak na zdjęciu jest złą organizacja ruchu i mogą w lewo jechać na czerwonym.

Jak z tym jest? jedyne co znalazłem w przepisach to, że sygnalizator "może być" umieszczony po lewej, a nie, że musi być.

Zdjęcie: https://ibb.co/934RVfJ

934RVfJ

Ale jest przeciez sygnalizator widoczny po lewej stronie na dole? Świecący na zdjęciu na czerwono.
Podaj adres na google street view.

Jadąc z lewego pasa w lewo nie widzę sygnalizatora, który by mi tego zabraniał.
Ten sygnalizator nad drogą, jest już za skrętem i nie obowiązuje tego, kto skręca w lewo.
Ten po lewej z czerwonym światłem (przy stacji benzynowej) dotyczy już innego skrzyżowania.

A sygnalizator S1 z prawej strony i poziomy znak wymalowany na wszystkich pasach tj. P-14 "linia warunkowego zatrzymania" przed sygnalizatorem? który wyznacza miejsce gdzie masz się zatrzymać na czerwonym świetle?

Czerwone na sygnalizator oznacza zakaz wjazdu za sygnalizator. Czyli nie dotyczy tych skręcających w lewo.

przecież skręcając w lewo wjeżdżasz za sygnalizator, bo przejeżdżasz linie P14, która wyznacza miejsce zatrzymania przed sygnalizatorem

Pejotwroc napisał:
Czerwone na sygnalizator oznacza zakaz wjazdu za sygnalizator. Czyli nie dotyczy tych skręcających w lewo.

Po prawej stronie jest sygnalizator przed skrzyżowaniem.

Powrót