Czy szef może odmówić mi urlopu na stażu?

• Autor wątku Autor wątku AGNIESZKA-G
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AGNIESZKA-G

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!
Od niedawna śledzę wasze forum i na nim wyczytałam, że szef nie może odmówić urlopu stażyście jeśli ma już wypracowane te dni. Parę dni temu złożyłam wniosek o 4 dni urlopu (staż odbywam od września 2014 a kończę w lutym 2015), jednak pracodawca odmówił mi urlopu, tłumacząc , że "nie, bo nie" i że dostane ten urlop ale dopiero pod koniec stażu. Czy szefowa naprawdę może odmówić mi urlopu i dać mi go wtedy kiedy jej pasuje? Co mam zrobić proszę o pomoc.

Stażysta może skorzystać z przysługujących dni wolnych za zgodą organizatora stażu w ustalonym terminie. Należy przez to rozumieć, że dni wolne muszą być uzgodnione z pracodawcą.
Natomiast tłumaczenie pracodawcy "nie bo nie" albo sugestia, że otrzymasz wolne na sam koniec stażu też jest nieprawidłowe, bo nie może on dysponować Twoimi dniami wolnymi.

Proponuję Ci zatem zażądać od pracodawcy zapisu (może być w formie adnotacji na twoim wniosku) o odmowie udzielenia dni wolnych oraz wskazanie powodu odmowy. Z tym dokumentem (może być kserokopia, bo nie wiem czy pracodawca wyda Ci oryginał wniosku) udaj się do PUP z prośbą o interwencję, bo to oni jedynie mogą zdyscyplinować pracodawcę. Pamiętaj, żeby samowolnie nie opuścić dnia pracy, bo jeszcze pogorszysz sprawę.

Powrót