Czy szkoła ma prawo do tej opłaty?

• Autor wątku Autor wątku bonuz23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bonuz23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Chciałbym zapytać, czy szkoła ma prawo żądać kwoty 1zł/dzień za wypożyczenie identyfikatora zastępczego w przypadku zgubienia identyfikatora imiennego? Sytuacja wygląda tak, że zapomniałem oddać identyfikator i po kilkudziesięciu dniach naliczono mi 1zł za każdy dzień wypożyczenia - szkoła ma prawo wymagać tej opłaty? Identyfikator oczywiście już oddałem, ale z opłatą chciałem się jeszcze wstrzymać, aby dowiedzieć się na 100%, czy nie mogę jakoś tego uniknąć.
Bez identyfikatora nie jest możliwym wejście na teren szkoły i uczestniczenie w zajęciach.
Dodam jeszcze, że są osoby, którym szkoła nie naliczyła opłat, mimo upływu 2 lat od dnia wypożyczenia, u mnie niestety wygląda to inaczej.

Jest jakaś podstawa prawna, która pozwala szkole wymagać opłatę za coś w rodzaju identyfikatora zastępczego, który w przypadku zgubienia identyfikatora imiennego, uprawnia do pobytu na terenie szkoły i uczestniczenia w zajęciach? Jakie będą ewentualne konsekwencje braku opłaty?

Dziękuję za ewentualną odpowiedź, pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Bez identyfikatora nie jest możliwym wejście na teren szkoły i uczestniczenie w zajęciach.

Takie uregulowanie jest bezprawne. Szkoła nie może odmówić uczniowi wstępu na swój teren w czasie zajęć, gdyż odpowiada za jego bezpieczeństwo w tym czasie. Z kolei prawo do nauki jest prawem konstytucyjnym, którego nie można pozbawić tylko dlatego, że szkoła wymyśliła sobie identyfikatory. Za łamanie przepisów szkolnych mogą spotkać co najwyżej szkolne konsekwencje - czyli np. obniżenie zachowania.

A co do meritum: zgodnie z art. 7 ustawy o systemie oświaty, szkoła publiczna zapewnia bezpłatne nauczanie. Domaganie się opłaty za prawo wstępu na zajęcia to jakaś aberracja, generalnie zgłosiłbym całą sprawę do kuratorium oświaty.

Powrót