Czy szkola ma prawo odmowic mi wydania dokumentow?

• Autor wątku Autor wątku miyu4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

miyu4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Jestem uczennica prywatnego oliceum dla dorosłych.
Wczesniej uczylam sie w innym liceum, jednak ze wzgeldu na ryzyko nie zaliczenie roku szkolnego (czeste choroby), w drugiej klasie liceum zostalam zmuszona do przeniesienia sie do innej szkoly. Klase druga zaliczlam w szoke do ktorej sie przenioslam.

W tejze szkole pobierane sa oplaty za nauke w postaci miesiecznego czesnego. Niestety, ze wzgledu na trudna sytuacje rodzinna nie bylam w stanie go oplacac. W miedzyczasie zaszlam w ciaze i ze wzgledu na to nie zaliczylam 3, czyli ostatniej klasy tego liceum. Od wrzesnia mialabm ja zaliczac jeszcze raz, jednak planuje z mezem przeprowadzke do innego miasta.

Stad moje pytanie, czy szkola, ze wzgledu na powstale zadluzenie, ma prawo odmowic mi wydania dokumentow (swiadecto gimnazjum, jak i poswiadczenie zaliczenia u nich 2 klasy)?

Ewentualnie, czy jest taka mozliwosc b szkola wdala mi owe dokumenty, a moje zadluzenie oddala jakiejs firmie do windykacji?

Czy było coś na ten temat w umowie którą podpisywałaś ze szkołą lub np. statucie szkoły?

Świadectwa ukończenia gimnazjum nie mają prawa zatrzymywać, mogą sobie sporządzić kserokopię.

Powrót