Czy ta oferta pracy to nie szwindel?

• Autor wątku Autor wątku szrot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szrot

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam

znalazłem na olx ofertę pracy zdalen. Kasa OK warunki dla mnie ok (od dawna pracuję z domu - jestem tłumaczem).

Dostałem od potencjalnego pracodawcy taką prosbe:

"Do wygenerowania umowy prosimy o następujące dane osobowe:
·Imię i Nazwisko
·Adres zameldowania (ten z dowodu osobistego)
·PESEL
·Nr dowodu osobistego, a jeśli możliwe to jego skan (przód, tył)
·Osobiste konto bankowe, na które wpływać będzie wynagrodzenie oraz, które posłuży nam do zweryfikowania Pana tożsamości, czyli dane konta bankowego muszą zgadzać się z danymi z dowodu osobistego ( jeśli dane w koncie różnią się np. zmienił Pan adres meldunku lub w dowodzie ma Pan pełną nazwę ulicy, a w koncie tylko skrót, proszę nam o tym napisać, bo nasz system nie przepuści poprawnie weryfikacji)
Podsumowując do poprawnej weryfikacji potrzebujemy dokładnie tych samych danych jakie posiada Pan w koncie osobistym. Prosimy o sprawdzanie tego, ponieważ jest to najczęstszy błąd podczas potwierdzania tożsamości.

W celu weryfikacji Danych Osobowych przeprowadzamy standardowy przelew o wartości 1 gr na konto wskazane przez nas w Umowie z Pana osobistego konta . Konto, z którego otrzymamy przelew potwierdzający dane osobowe, będzie kontem, na które będziemy przelewać wynagrodzenie każdego ostatniego dnia miesiąca."

Czy nie pachnie Wam to jakimś szwindlem?

Powrót