Czy taka faktura jest nieprawidłowa by dostać zwolenienie z cła?

• Autor wątku Autor wątku martabiker
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martabiker

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Sytuacja w skrócie:
Nie raz zamawiam coś z Japonii i na mocy umowy miedzynarodowej przedmioty wyprodukowane w Japonii nie podlegaja opłacie celnej.

Jednak niedawno zostałam skasowana na około 200zł mimo, że na produktach jak byk stoi "made in japan", na fakturze "country of origin" jest "JP" a mimo to DHL twierdzi, że dokumenty są niekompletne.

icl2Ltf.png

Nie wiem jeszcze jakie dokuemnty otrzymali oprócz tego. Czy jest to niewystarczające by otrzymać zwolnienie z opłaty celnej? Jeśli tak o co dokładnie musze poprosić sprzedawcę by ta sytuacja się nie powtórzyła?
Czy samodzielnie w razie dostarczenia dokumentów mogę zgłosić "reklamację" do Urzędu Celnego? (przez DHL to ponad 200zł więc nieopłacalne).

Sprawdź zatem, co zamiast umowy międzynarodowej mówią przepisy celne dla tych konkretnych towarów - np. w przeglądarce taryfowej.

Mogłaś zostać "skasowana" na koszty odprawy celnej i VAT - pytaj agenta celnego, za co dokładnie wystawiona jest faktura, i jakich dokumentów poza przedstawionymi oczekuje od ciebie lub od nadawcy paczki.

Dostałam odpowiedź dwa razy podobną:
"Jak będzie faktura z prawidłowa regułką pochodzenia towaru to można napisać do U.C. wniosek o korektę zgłoszenia ( ale taki wniosek w tym przypadku będzie u nas płatny zgodnie z cennikiem)."

Nie wiem o jakiej regułce mowa i mimo kilkunastu minut spędzonych na czytaniu strony internetowej poświęconejh tym regułkom ciągle nigdzie nie było nic doprecyzowane.

Zawsze sprawa była jasna, był kraj pochodzenia lub kod towaru niedpolegający ocleniu - nie płaciłam. Teraz nagle są problemy, pewnie prikaz od miłościwie panujących, nawet jakbym miała to co chcą to koszt ponownego procesu celnego przewyższa to co mogę odzyskać.

Powrót