Czy taka strona WWW będzie legalna?

• Autor wątku Autor wątku Zatroskany_1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zatroskany_1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Chciałbym otworzyć stronę WWW, na której umieszczałbym linki do transmisji sportowych, które można oglądać przez Internet, a nadają je użytkownicy z całego świata.

Istnieje już kilka takich stron, od dość długiego czasu, jednakże czy działają one legalnie?
Największe i najlepsze polskie strony z tej kategorii:
- soccer-live.pl
- kuszotv.pl
- live-sport-tv.com

Wiem, że za nadawanie przez Internet, np spotkań Ligi Mistrzów, do której prawa w Polsce ma telewizja "n", jest złamaniem prawa... Ale czy strona umieszczająca takie linki może działać legalnie? Przecież taka strona nie ma wpływu na to, czy użytkownicy nadający transmisje mają odpowiednie zezwolenia itp...

1) Czy taka strona na której możemy znaleźć linki do transmisji nielegalnych i legalnych (też się zdarzają), może legalnie działać?

2) Czy umieszczenie na stronie informacji, o np takiej treści:
"Strona ********.pl sama nie nadaje żadnych transmisji, jedynie podaje linki, które każdy może znaleźć w Internecie"
sprawia, że staje się ona legalna, jeśli z mojego 1) pytania wyniknie, iż taka strona jest nielegalna?

A jeśli taka strona jest nielegalna, to co musiałoby się stać, by jej właściciel był pociągnięty do odpowiedzialności?

Czekam na odpowiedzi,
Pozdrawiam

Witam,

było już wielokrotnie o podobnych tematach, proszę poszukać w starszych postach w dziale 'Prawo Autorskie'.

Sam temat umieszczania linków oraz odpowiedzialności jest niejednoznaczny, o czym też było wielokrotnie... Ja osobiście uważam, że zamieszczenie linku może być traktowane jako rozpowszechnianie utworu.
Jednoznaczną interpretację ustaw w tym kontekście może Pan uzyskać niestety dopiero w czasie ewentualnej rozprawy w sądzie...

Między serwisami, które Pan podał jest zasadnicza różnica. 'Kruszotv' jest tytułem prasowym, pozostałe nie. Sytuacja prawna tych serwisów w interesującym Pana temacie może być w związku z tym znacząco różniąca się pomiędzy sobą.
Proszę zwrócić uwagę, że 'Kruszotv' ma adnotację "...rola działu Kuszo TV ogranicza się wyłącznie do informowania użytkowników o internetowych transmisjach poprzez publikowanie ramówki..." - coś a la program TV w standardowym wydawnictwie - a nie taką, jak pozostałe serwisy.

Powinien zapoznać się Pan z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną, ustawą o prawach autorskich i prawach pokrewnych oraz ewentualnie prawem prasowym, jeśli chciałby Pan, żeby Pana strona miała taki charakter.

W skrócie powiem Ci tak, z tego co czytałem to sztuczka polega na tym:
Ktoś to wstawia i udostępnia publicznie, ty dajesz linka i nie masz zielonego pojęcia czy ma do tego prawa autorskie. To on udostępnia, a jak udostępnia to znaczy że ma prawa (teoretycznie).

No dokładnie, tylko czy z powodu tego, że umieszczam link do transmisji, którą nadaje ktoś, kto prawdopodobnie nie ma do niej praw, mogę mieć problemy?

Jak dobrze zauważył _chris_, strona jaką mam zamiar otworzyć będzie działać na zasadzie "programu TV"- będą wyszczególnione pozycje (nazwy transmisji) i kanały, które je nadają wraz z linkami. (tylko że tu będzie inaczej o tyle, że będą podane bezpośrednie linki do tych kanałów, np jakiś "Superkanal-SPORT-TV.pl", bo trudno, żeby tradycyjny program TV włączał za nas telewizor na danym kanale ;) )

Więc mogę mieć problemy?

???

A gdzie tu ta sztuczka???

Zapytaj się tego człowieka, jaki przepis prawny mówi o tym, że jak ktoś udostępnia (rozpowszechnia) utwór, to oznacza to automatycznie, że dysponuje zgodą (domyślną???) właściciela majątkowych praw autorskich na rozpowszechnianie? Naprawdę ciekawe stwierdzenia... prawie tak jak lektura Art.78,79,115,116 upaipp...

I po co właściwie męczyli się i uchwalali wszędzie na świecie upaipp...

W świetle upaipp ZAWSZE należy mieć zgodę na jakiekolwiek WYKORZYSTANIE utworu od właściciela majątkowych praw autorskim. Wyjątkiem jest oczywiście dozwolony użytek, ale jak to się mówi "to nie ta bajka"...

Bez urazy, poczytaj dobrze upaipp.

@Grzesiek__

'rozleciał' mi się poprzedni post, muszę jeszcze raz.

Jak pisałem, sprawa linkowania jest niejasna i tu, każdy, kto decyduje się na taką strukturę serwisu, sam musi sobie odpowiedzieć na pytanie, czy jest legalny czy nie.

kuszotv jest ZAREJESTROWANYM w sądzie serwisem prasowym. Mógłby się Pan do niego odnosić ('program TV') tylko, jeśli sam byłby Pan także zarejestrowanym tytułem prasowym. W innej sytuacji jest pan analogiczny do pozostałych serwisów.

Dodatkowo, warto pamiętać o kilku rzeczach:

1. to, ze ktoś prowadzi jakąś działalność nie oznacza, że robi to legalnie (świadomie bądź nie),
2. sytuacja Pana biznesu nigdy nie będzie identyczna z działalnością innej firmy,
3. w Polsce, w ogólności, nie ma precedensu w sprawach sądowych, co oznacza tylko tyle, że że wyrok w jednej sprawie, w cale nie oznacza, że w innej, zdawałoby się identycznej, będzie analogiczny.

Myślę więc, ze opieranie legalności własnej działalności na działalności innej firmy jest pomysłem nie za ciekawym...

Myślę więc, ze opieranie legalności własnej działalności na działalności innej firmy jest pomysłem nie za ciekawym...
też tak uważam, jednak brałem pod uwagę możliwość rejestracji serwisu, podobnie jak KuszoTV

Jednakże wg mnie nawet rejestracja jako czasopismo, podawanie "programu TV" z linkami do kanałów (przecież to robi teraz KuszoTV), które w 99% są nielegalne i nie przestrzegają prawa autorskiego, jest niestety łamaniem prawa, jakimś "pośrednictwem" w rozpowszechnianiu tych nielegalnych transmisji... Dlatego jednej stronie może się "udać" i przeżyć bez żadnych problemów, a drugą można niestety ładnie załatwić, przy czym inne strony pewnie nadal by funkcjonowały...

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, jednak "włożę ręce" w coś innego ;)

Pozdrawiam

Tak,

gdyby dawali tylko 'czystą' informację - czyli sam adres bez hyperlinku plus datę, to jeszcze pewnie można by dyskutować, ze to taki 'program TV'...

Pozdrawiam

Wrzucę swoje trzy grosze:
Umieszczenie na stronie linku do treści znajdującej się na innej stronie nie powinno nigdy być traktowane, jako rozpowszechnianie, ponieważ z rozpowszechnianiem nie ma nic wspólnego. Nie znaczy to oczywiście, że nie będzie tak potraktowane przez sąd ;)
Bardziej widziałbym tutaj pomocnictwo w łamaniu praw autorskich. Tutaj jednak tak naprawdę kłania się linia obrony (na razie nieskuteczna) strony TPB - skoro można ukarać za prowadzenie strony ułatwiającej łamanie praw autorskich przez linkowanie do nielegalnie udostępnianych/rozpowszechnianych plików, to gdzie są pozwy przeciwko Google i innym wyszukiwarkom internetowym.

Powrót