czy taka umowa jest ważna?

• Autor wątku Autor wątku kurdigen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kurdigen

czy umowa podpisana pomiędzy bankiem a osobą fizyczną i posiadającą błędne imię i nazwisko, pesel, datę urodzenia jest ważna?
ktoś zrobił mi jakiś dowcip i zarejestrował się moim adresem w banku i zweryfikował konto przy użyciu mojego telefonu, ale podał źle moje dane osobowe bo ich nie znał, bank miał podobno dosłać kartę płatniczą na którą w ciągu 14 dni miałem wpłacić 400zł jako zapłata za ową kartę, karta nie doszła ale bank straszy mnie na maila że skieruje sprawę do windykacji, czy może coś takiego zrobić?

W mojej ocenie nie jesteś stroną roszczeń.

Jednak jeżeli "ktoś" wykorzystał twój indywidualny, unikatowy login i hasło do systemu bankowego oraz twój telefon do potwierdzenia nieprawdziwych danych, w przypadku procedury windykacyjnej powinieneś poinformować o tej okoliczności.

Według mnie nie doszło do głupiego żartu a wprowadzenia banku w błąd w celu odniesienia korzyści i próby wyłudzenia.

tzn nikt nie wykorzystał mojego loginu, ktoś założył świeże-nowe konto w banku na mój adres i zamówił kartę za 400zł, karta nawet do mnie nie doszła, ale bank informuje mnie na email że została zamówiona i straszy windykacją

W takim stanie rzeczy nie powinieneś się niczego obawiać.

Tylko jak "ktoś" w banku założył rachunek bez twojego dowodu osobistego?

w tym banku go nie potrzeba, można dowolnie wpisać swój pesel itd.. też się zdziwiłem.. wystarczy wpisać swoje dane na stronie i potwierdzić zakładanie konta kodem z smsu

Regand napisał:
Niby jak ktos uzyl twojego telefonu?

nie mam pojęcia, nie mam w historii żadnych smsów od tego banku, miałem kilka imprez w domu na początku lata i podejrzewam że to wtedy się wydarzyło..

To nie jest zaden bank. Jak dane sie nie zgadzaja i sami nie wiedzia z kim zawarli umowe to ich spokojnie ignoruj.

zgadza się mój adres i numer telefonu który jest zarejestrowany na moją mamę, na pewno mam to ignorować?

bo ten bank ciągle pisze że mam wpłacić 400zł na kartę którą mi wysłał ale ja jej nawet nie mam więc jak mam to zrobić i pisze też że jeśli doszło do czegoś takiego to mam iść na policję i im wysłać skan z jakiegoś oświadczenia o dochodzeniu które policja ma przeprowadzić

może ktoś jeszcze się wypowiedzieć? bo ciągle do mnie wypisują że mam im zapłacić do 2 sierpnia, a jak im mówię że nie zamawiałem nic i że karta nawet nie doszła więc jak mógłbym to wpłacić to wypisują żebym skontaktował się z obsługą w sprawie nowej karty........

Co chcesz jeszcze wiedzieć. Nie jesteś stroną umowy, niczego nie zamawiałeś. I koniec. Należy powtarzać to jak mantrę.

Na jaki adres i na jakie dane przychodzi korespondencja?
Jak się to stało, że ktoś nie znając Twojego imienia i nazwiska znał przypadkiem Twój adres email?

Shocked napisał:
Na jaki adres i na jakie dane przychodzi korespondencja?
Jak się to stało, że ktoś nie znając Twojego imienia i nazwiska znał przypadkiem Twój adres email?

Nie przyszła do mnie żadna korespondencja od nich ale od supportu dowiedziałem się że konto jest na mój adres i jakieś kompletnie zmyślone dane. Mojego maila użył bo jestem na nim zawsze zalogowany a używał najpewniej mojego komputera lub tabletu lub laptopa lub telefonu bo na wszystkim mam zapamiętane hasło do konta email.

Powrót