Czy taki manewr będzie legalny?

• Autor wątku Autor wątku Bionica
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bionica

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam!

Mam takie pytanie praktyczne. Czy taki manewr będzie legalny i czy ktoś może się o to później przyczepić? Np. US lub ZUS. Czy np. ZUS może to uznać za zakamuflowane wynagrodzenie i zażądać składek a US podatku np. od odsetek?

Otóż chcę założyć jednoosobową PSA. Potrzebuję kredytu. Byłam w banku i powiedzieli że jeśli wezmę kredyt ja jako ja – prywatnie na siebie to bez problemu dostanę, jeśli założę klasyczną działalność gospodarczą jednoosobową to także bez problemu. Ale jak będzie to Spółka z odrębna osobowością prawną to już nie. Nie dadzą kredytu nowo założonemu podmiotowi bez historii.

I teraz moje pytanie. Czy jak wezmę kredyt na siebie prywatnie, a następnie udzielę pożyczki swojej spółce to będzie to legalne? W późniejszym okresie PSA będzie spłacać mnie a ja bank. W banku powiedzieli, że im to już dalej obojętne co zrobię z kredytem, abym spłacała i że on nie widzi tutaj nic nielegalnego, ale mam wrażenie że nie koniecznie kojarzył w ogóle o czym mowa.

Ewentualnie jak taki manewr przeprowadzić aby był poprawny, legalny i bezpieczny? Żeby potem nikt nic nie kwestionował i się nie czepiał.

Powrót