czy ten mandat jest przedawniony

• Autor wątku Autor wątku Anabell40
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anabell40

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry, otrzymałam od komornika pismo dnia 7.09.2023 r. o wszczęciu egzekucji prowadzonej na podstawie tytułu wykonawczego z dnia 25.03.2014 r. - nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym Sądu... (zaopatrzony w klauzulę wykonalności z dnia 25.04.2022 r. postanowienie sądu z dnia 08.02.2022 r.). Sprawa dotyczy wystawionego mandatu. Moje pytanie dotyczy przedawnienia sprawy, od kiedy w takiej sytuacji liczyć termin przedawnienia. Tytuł wykonawczy był wystawiony 9 lat temu dlatego mam wątpliwości. Proszę o podpowiedź.

To na pewno mandat a nie opłata dodatkowa za przejazd bez uprawnień?
Sądy nie zajmują się mandatami.
Odnoszę się do tego co piszesz. Roszczenie nie uległo przedawnieniu. Przedostatnie przerwanie biegu przedawnienia nastąpiło z dniem nadania klauzuli wykonalności, czyli w 2022. Obecnie komornik bada, czy roszczenie które ma egzekwować nie uległo przedawnieniu. Z dniem wszczęcia egzekucji, termin przedawnienia został ponownie przerwany i nie biegnie wcale.

To jest opłata za brak biletu mpk. Dziękuję za odpowiedź, trzeba w takim razie spłacić zobowiązanie i będzie po sprawie. Pozdrawiam.

Powrót