czy to było zgodne z prawem ?

• Autor wątku Autor wątku NorbertZet
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

NorbertZet

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Mam problem a mianowicie dzisiaj byłem w urzędzie pracy zarejestrować się jako bezrobotny po 4 godzinach czekania w końcu wszedłem do pokoju gdzie siedziała bardzo nie mila pani nawet nie raczyła odpowiedzieć na słowo dzień dobry. Wracając do tematu poprosiła mnie o dowód osobisty który zawieruszył się gdzieś w domu miałem przy sobie tylko prawo jazdy niestety pani odpowiedziała mi ze nie zarejestruje mnie na prawo jazdy ponieważ to nie jest dokument tożsamości :lol: Po krótkiej dyskusji z nią stwierdziłem ze nic nie da się załatwić wygoniła mnie z pokoju. Co myślicie o tej sytuacji? Z reguły jestem spokojnym człowiekiem nie chce rozgłaszać takich spraw ani robić nikomu problemow ale po dłuższym zastanowieniu się ,niektórzy urzędnicy myślą ze są pępkiem świata i traktują ludzi jak śmieci .Jeżeli będziemy na to pozwalać będzie tak dalej i pytanie do was czy to było zgodne z prawem? Chce wnieść skargę na ta panią. :mad:

Witam,

co do dokumentu - tak, zgodne z prawem. Prawo jazdy nie jest dokumentem tożsamości w rozumieniu przepisów prawa. Podstawowym dokumentem stwierdzającym tożsamość obywatela RP jest dowód osobisty. Zastępczo można stosować paszport. Są jeszcze drobne wyjątki ale tutaj nie miejsce na nie.
co do impertynencji pracownika - to subiektywne odczucie i sprawa indywidualna, więc nie mnie się wypowiadać. Można sprawę skierować do Dyrektora PUP w formie pisemnej skargi.

Przypominam, że dokument jest ważny tylko, jeśli nie upłynął jego termin ważności.
Ponadto nieposiadanie dowodu osobistego to wykroczenie ujęte w Ustawie o ewidencji ludności i dowodach osobistych, zagrożone grzywną do 5.000 zł.

Pozdrawiam

Dokładnie musisz posiadać dowód osobisty. Nie zostaniesz zarejestrowany przedstawiając inny dokument zawierający twoje dane typu: paszport, prawo jazdy, legitymacja.
W każdym urzędzie pracy jest wykaz dokumentów niezbędnych do rejestracji i zazwyczaj jest to ogromna tablica. Jako pierwszy zawsze podany jest dowód osobisty. Dziwne że przez 4 godziny tego nie przeczytałeś, ani nie zapytałeś żadnego pracownika czy możesz zarejestrować się posiadając tylko prawo jazdy. Tak samo na każdej stronie internetowej właściwego PUP napisane jest jakie dokumenty musisz posiadać np. pierwsze z góry:

Dokumenty niezbędne do rejestracji - Powiatowy Urząd Pracy w Białymstoku

Skoro masz dostęp do internetu zapoznaj się przed kolejną próbą rejestracji, żeby znowu nie spotkała cię niemiła niespodzianka.

dzieki za odpowiedz

Powrót