Czy to hazard? (gra MMO)

• Autor wątku Autor wątku pozwanyprzezbank
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pozwanyprzezbank

Użytkownik
Odpowiedzi
311
Witajcie!
Nurtuje mnie pewnie pytanie.
Otóż w jednej z gier MMO, praktycznie jak w każdej, istnieje sklep, w którym za realną walutę możemy kupić tę wirtualną - a następnie - przedmioty służace do ulepszania, powiedzmy broni, zwanej popularnie plusami.

Po zakupie "+", otrzymujemy kilka przedmiotów służących do ulepszania broni. W opisie przedmiotu jest napisane, że powiedzmy ulepszenie do +3 jest w 100% pewne, lecz dalsze ulepszanie może się nie udać, oraz, że maksymalnie możemy ulepszyć przedmiot do +5. Więc aby ulepszyć dany przedmiot z +3 do +5, jesteśmy zdani na łaskę losu, może się udać za pierwszym razem, albo w ogóle. Jeśli wyczerpią nam się +, musimy kupić następne.

W grze istnieje też coś na zasadzie ruletki, kupując wirtualną walutę i kręcąc kołem za powiedzmy 50 jednostek wirtualnej waluty, możemy wygrać przedmiot o wartości 1 jednostki waluty, albo przekraczający te zainwestowane 50 jednostek.

Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale w grę grają także osoby niepełnoletnie, które także korzystają ze sklepu w grze.

Czy takie zabiegi podlegają pod hazard?

Gra jest wydana przez firmę zlokalizowaną w Niemczech, gra jest w polskiej wersji językowej, istnieje także oficjalne polskie forum. Wirtualną walutę można kupić za złotówki. Czy w takim razie obowiązuje prawo niemieckie, czy polskie?

Ostatnia edycja:
Nie, nie wypełnia to znamion gry hazardowej - Art. 2. Ustawy o grach hazardowych.

Powrót