Czy to jest przejście dla pieszych ?

• Autor wątku Autor wątku Witko1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Witko1

Użytkownik
Odpowiedzi
49
Czy to jest przejście dla pieszych ?
Czy to jest przejście sugerowane dla pieszych ?
Czy pieszy ma tu pierwszeństwo czy nie ma ?

Przejście dla pieszych - są znaki poziome wyznaczające samo przejście (P-10) jak i miejsce warunkowego zatrzymania się (P-14).

To nie jest przejście dla pieszych, bo nie ma znaku pionowego. Poza tym miejsce nie jest wymalowane białymi pasami, tylko wybrukowane, zatem nie jest to znak zgodny z rozporządzeniem. Jak namaluję sobie na jezdni fioletową strzałkę, to przecież ona nie obowiązuje, bo nie jest znakiem, o którym mowa w przepisach.

Byrhtnoth napisał:
Przejście dla pieszych - są znaki poziome wyznaczające samo przejście (P-10) jak i miejsce warunkowego zatrzymania się (P-14).

Oglądam na dobrym monitorze - ale gdzie ty tam widzisz P-10, tj. BIAŁE pasy?
Ja tylko widzę jakiś wytwór brukarza.

Po drugie po ostatnich dookreśleniach - samo (prawidłowe) P-10 nie wyznacza przejścia bez D-6.

Pan_robotnik napisał:
Oglądam na dobrym monitorze - ale gdzie ty tam widzisz P-10, tj. BIAŁE pasy?
Jak dla mnie pasy były wymalowane na kostce i zwyczajnie z czasem farba "zeszła", może kwestia niedostosowania farby do podłoża, nie wiem. W tym przypadku na to, że jest to przejście wskazują znaki P-14. Gdyby to było "przejście sugerowane" to nie umieszczano by żadnych znaków. P-14 umieszcza się przed przejściem dla pieszych, co więcej stan tych znaków poziomych wskazuje, że prawdopodobnie były odnawiane. Może znak D-6 został bezprawnie usunięty i dotychczas nie umieszczony z powrotem. Tak więc jak dla mnie w tej konkretnej sytuacji brak D-6 nie dyskwalifikuje miejsca jako przejścia dla pieszych. Tak, przejście oznaczone jest wadliwie (brak D-6), ale mimo to pozostaje przejściem dla pieszych.

Byrhtnoth napisał:
Jak dla mnie pasy były wymalowane na kostce i zwyczajnie z czasem farba "zeszła", .

Nie, nigdy nie były. Zmyślasz.
Zdemontowany znak (znów zmyślasz) - to brak znaku.

Pan_robotnik napisał:
Nie, nigdy nie były. Zmyślasz. Zdemontowany znak (znów zmyślasz) - to brak znaku.
Nie, nie "zmyślam", rozważam nieoczywistą sytuację. Przypuszczalnie autor wątku chciał rozwiać swoje wątpliwości co do tego miejca z uwagi na jakieś sprzeczne informacje/interpretacje. Biorąc wszystko pod uwagę według mnie mamy przejście dla pieszych. Może zgodził bym się, że nie jest to (obecnie już) przejście gdyby usunięto znaki P-14. Sam nie wiesz czy znak został D-6 zdemontowany ani tego czy znaki P-10 były wymalowane. Na jezdni przy kostce w wielu miejsca widać ślady białej farby - na kostce mogły być malowane pasy. Nie można wykluczuć usunięcia znaku, nie można wykluczyć "zużycia" farby - takie sytuacje się przecież zdarzają. Czy gdyby ktoś celowo i złośliwie usunął znak jako np. akt wandalizmu to przejście wg. Ciebie przestałoby istnieć? Przecież to nonsens.

Ostatnia edycja:
Przecież o przejściu dla pieszych informuje znak. Zdemontowanie znaku (obojętnie przez kogo) oznacza, że przejścia nie ma, bo kierowca nie ma o nim informacji. Na "domyślanie się" na drodze nie ma czasu - ma być klarowna informacja. Pomyśl co by było, gdyby sytuacja dotyczyła skrzyżowania i znaku A-7. Jego brak oznacza przecież, że skrzyżowanie jest równorzędne. Kierowca ma się zastanawiać, czy aby faktycznie jest równorzędne, czy nie było znaku A-7 i nie został zdemontowany? Przecież to jest dopiero absurd.

Proszę zwrócić uwagę że na drogach rowerowych jest tylko zebra nie ma znaku drogowego przejścia dla pieszych - czy takiej przejścia wiążą użytkowników Dróg Rowerowych ? - Moim zdaniem nie - ale na moje pytanie Ministerstwo Infrastruktury odpowiedziało że jak najbardziej przejścia są ważne i wiążące kierowców rowerów bo wystarczy jeden z elementów :/. Jakie jest wasze zdanie ?

PS nie spotkałem ani wyroków takich sprawach ani opinii policji na ten temat. Jeśli ktoś spotkał lub zna takie przypadki proszę o linki.

PSII. Jak będę miał chwilę spytam policję w ramach informacji publicznej o ilość wypadków na przejściach dla pieszych na ścieżkach rowerowych i jak policja się a takich przypadkach zachowała.

Ostatnia edycja:
Ostatnie stanowisko ministra jest, że musi być pionowy. Chyba tak z miesiąc temu to stanowisko przeleciało po całym internecie.

Powrót