Czy to jest wykroczenie lub przestępstwo ? Jakie dalsze postępowanie?

• Autor wątku Autor wątku Maciek147
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maciek147

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Na skrzynkę wiadomości na Instagramie dostaję wiadomości o treści "czy dostałeś kiedyś lanie? Od anonimowego konta co mam z tym faktem zrobić? nie występują w konwersacji żadne grożby tylko same pytanie i tak co pewien okres czasu np miesiąc

bodzio2 napisał:
Nie wchodzić w dyskusję, ignorować i kasować.
A czy mogę np napisać żeby przestał bo zgłoszę to na policję pod zarzutem tego że czerpie korzyści z pisania takich rzeczy ?

Napisać tak. Zgłosić też. I na tym się skończy. Policja się tym nie zajmie bo nie ma za bardzo podstaw. Zgłoś do admina nadużycie. Będzie skuteczniej.

To nawet nie jest groźba. Tutaj można co najwyżej próbować z art. 107 kw. ale jeśli nie znasz sprawcy to realnie wątpię aby go ktoś choćby próbował szukać.

Maciek147 napisał:
czerpie korzyści z pisania takich rzeczy
Jakie?

qpdb napisał:
Napisać tak. Zgłosić też. I na tym się skończy. Policja się tym nie zajmie bo nie ma za bardzo podstaw. Zgłoś do admina nadużycie. Będzie skuteczniej.

To nawet nie jest groźba. Tutaj można co najwyżej próbować z art. 107 kw. ale jeśli nie znasz sprawcy to realnie wątpię aby go ktoś choćby próbował szukać.

Jakie?
Np.Przyjemności względem psychiki innych

Istnieje wogóle taka możliwość?

Maciek147 napisał:
Np.Przyjemności względem psychiki innych
Czyli masz na myśli korzyść osobistą, nie materialną? To jeszcze napisz jak zamierzasz to udowodnić? Bo jak udowodnisz to możesz domagać się zapłaty za wyłudzoną usługę ;)

Maciek147 napisał:
Istnieje wogóle taka możliwość?
Jaka?

qpdb napisał:
Czyli masz na myśli korzyść osobistą, nie materialną? To jeszcze napisz jak zamierzasz to udowodnić? Bo jak udowodnisz to możesz domagać się zapłaty za wyłudzoną usługę ;)

Jaka?

No np jak ktoś ma jakiś fetysz z tym zwiazany bo kto normalny zadaję takie pytania i do czego są mu potrzebne bo to ciężko zrozumieć

qpdb napisał:

Jakie?
A policja nie może namierzyć adees IP konta z Instagrama z którego to wyslane zostało? co prawda jest to fake konto ale na czymś musiało zostać utworzone

qpdb napisał:
:?::?::?:

Może pisze magisterkę o przemocy w rodzinie?
Ale to chyba musiałby taką pracę przedstawić w wypadku zgłoszenia odpowiednim organom prawnym

Maciek147 napisał:
A policja nie może namierzyć adees IP konta z Instagrama z którego to wyslane zostało? co prawda jest to fake konto ale na czymś musiało zostać utworzone
A to najpierw musi mieć podstawy do uchylenia tajemnicy telekomunikacyjnej czyli wszcząć postępowanie w sprawie o przestępstwo.

Maciek147 napisał:
Ale to chyba musiałby taką pracę przedstawić w wypadku zgłoszenia odpowiednim organom prawnym
A niby czemu? W Polsce obowiązuje zasada domniemania niewinności. Trzeba udowodnić winę a nie niewinność. Zresztą to bez znaczenia bo tutaj nie ma przestępstwa i nikt nie będzie tego prowadził. Ja ci tylko podałam to jako przykład na wyjaśnienie innej niż seksualna przyczyny pytania.

Maciek147 napisał:
No np jak ktoś ma jakiś fetysz z tym zwiazany bo kto normalny zadaję takie pytania i do czego są mu potrzebne bo to ciężko zrozumieć
Widzę że u ciebie uruchomiły się jakieś konfabulacje i sam się prosisz o problemy.

qpdb napisał:
A to najpierw musi mieć podstawy do uchylenia tajemnicy telekomunikacyjnej czyli wszcząć postępowanie w sprawie o przestępstwo.

A niby czemu? W Polsce obowiązuje zasada domniemania niewinności. Trzeba udowodnić winę a nie niewinność. Zresztą to bez znaczenia bo tutaj nie ma przestępstwa i nikt nie będzie tego prowadził. Ja ci tylko podałam to jako przykład na wyjaśnienie innej niż seksualna przyczyny pytania.
Czyli w przypadku nawet rozpoczęcia postępowania w sprawie o wykroczenie nie mają podstaw do uchylenia tajemnicy niestety?

Rozwiązanie problemu masz w poście #4. Piszesz do obsługi insta. Możesz dodatkowo wskazać, że działanie to wypełnia znamiona art. 107 kw. Zapewne też łamie regulamin. Na tej podstawia administratorzy powinni podjąć czynności wobec sprawcy. Co zrobią wynika z ich oceny sprawy, regulaminu serwisu i prawa obowiązującego w kraju w którym serwis ma siedzibę. Poszanowanie naszego prawa jest ich dobrą wolą nie obowiązkiem ale czasem to uwzględniają gdy problem dotyczy dwóch Polaków działających z Polski. I tak jedyne co mogą to upomnieć użytkownika lub zablokować. W Polsce od organów państwa wiele nie uzyskasz. Nawet ten art. 107 kw. jest mocno naciągany. A i tak dalej to tylko wykroczenie za które sprawcy grozi co najwyżej niewielka grzywna o ile jest dorosły i o ile ktokolwiek go ustali. Gdyby każdy taki wpis ścigać to by policjantów zabrakło. Niestety taka jest skala tej patologii w internecie.

qpdb napisał:
Rozwiązanie problemu masz w poście #4. Piszesz do obsługi insta. Możesz dodatkowo wskazać, że działanie to wypełnia znamiona art. 107 kw. Zapewne też łamie regulamin. Na tej podstawia administratorzy powinni podjąć czynności wobec sprawcy. Co zrobią wynika z ich oceny sprawy, regulaminu serwisu i prawa obowiązującego w kraju w którym serwis ma siedzibę. Poszanowanie naszego prawa jest ich dobrą wolą nie obowiązkiem ale czasem to uwzględniają gdy problem dotyczy dwóch Polaków działających z Polski. I tak jedyne co mogą to upomnieć użytkownika lub zablokować. W Polsce od organów państwa wiele nie uzyskasz. Nawet ten art. 107 kw. jest mocno naciągany. A i tak dalej to tylko wykroczenie za które sprawcy grozi co najwyżej niewielka grzywna o ile jest dorosły i o ile ktokolwiek go ustali. Gdyby każdy taki wpis ścigać to by policjantów zabrakło. Niestety taka jest skala tej patologii w internecie.
Zapytałem się najpierw a ty dostałeś on odpisał że tak to postem
no napisałem mu żeby przestał pisać bo inaczej zostanie to zgłoszone na policję bo prawdopodobnie czerpie z tego jakaś przyjemność a dla innych ludzi to może być drażniące lub wręcz traumatyczne przeżycia może to wywoływać dla kogoś on odpisał coś takiego:
Dobrze to posłuchaj ja nigdy do CB już nie napiszę
Czy to jest przyznanie się do winy z jego strony?

Dla mnie takie tematy jak twoje są drażniące i najprawdopodobniej czerpiesz korzyści z tego. Przestać pisać albo zgłoszę to na policje.

Zastanawiam się po co ludzie pytają skoro wiedzą lepiej?

W poście #2 miałeś odpowiedź
bodzio2 napisał:
Nie wchodzić w dyskusję
W poście #4 kolejną
qpdb napisał:
Zgłoś do admina nadużycie
Ale ty wiesz lepiej i
Maciek147 napisał:
Zapytałem się najpierw a ty dostałeś on odpisał że tak to postem
W efekcie wszedłeś w interakcję i de facto zamknąłeś możliwość ścigana.

Maciek147 napisał:
Dobrze to posłuchaj ja nigdy do CB już nie napiszę
Czyli unika odpowiedzialności za naruszenie regulaminu, nie jest natarczywy, nie nęka ciebie... Wcześniej rozmawialiście, nie chcesz utrzymywać konwersacji i on deklaruje poszanowanie twojej woli.

Maciek147 napisał:
Czy to jest przyznanie się do winy z jego strony?
Jakiej winy? Przecież dobrowolnie omawiałeś z nim tematykę dostawania lania. Prowadziliście swobodną konwersację, on pytał ciebie a ty jego.

I po temacie jakiejkolwiek odpowiedzialności :)

Powrót