czy to jest zakup na odległość

• Autor wątku Autor wątku janusz35
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

janusz35

Użytkownik
Odpowiedzi
38
mam pytanie? czy zakup zestawu do odbioru TV sat.(Cyfrowy Polsat) u przedstawiciela (pośrednika) można uznać za sprzedaż na odległość? Wprawdzie dekoder mogłem podgladać ale problem w tym ze u mnie nie działa ponieważ instalator stwierdził ze nie ma sygnału (zasłaniają bloki). czy mogę oddać taki zestaw powołując się na ten przepis. karta abonencka która jest sercem zestawu nie została aktywowana. Zestaw siłą rzeczy musiał być rozpakowany żeby instalator mógł to "ustrojstwo" sprawdzić.
Sprzedawca nie uprzedził że mogą być kłopoty z odbiorem ja natomiast nie przypuszczałem ze satelicie mogą przeszkadzać bloki.Gdybym o tym wiedział to sprawdziłbym to wcześniej.

Bez podania przyczyny można odstąpić od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa lub zawartej na odległość w terminie 10 dni.

cd.

no właśnie ale czy w lokalu przedstawiciela (pośrednika) to też poza siedziba przedsiębiorstwa . Na odległość tu mam jasność- kupuje przez internet lub wysyłkowo. Poza lokalem to jeżeli do domu przyjdzie akwizytor ale co np. z pośrednikiem który urzęduje przy stoliku w Hipermarkecie Podpisywanie umowy z TV Sat wygląda ze umowę podpisuje sie u pośrednika- to on nie jako w naszym imieniu wklepuje dane do komputera. Umowy nie podpisałem na pewno w "siedzibie" Polsatu Cyfrowego. Czy pośrednika należy traktować jak "w" czy "poza". Podpisałem u niego ale mogłem zadzwonić to przyszedł by do domu.

No oczywiście, że ta sytuacja to nie jest zawieranie umów na odległość ani nie "po za lokalem przedsiębiorstwa".

Zamontuj Sobie antenę u sąsiada, i kablem Sobie podciągnij.

Powrót