Czy to legalne?

• Autor wątku Autor wątku HHFA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

HHFA

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry.

Otóż, zakupiłam legalnie grę " Worms 3D ". Niestety po 5 miesiącach podczas instalacji wyskakuje że pewien plik jest uszkodzony i nie da się gry zainstalować.
Czy ściągnięcie gry w tej sytuacji jest legalne? Czy muszę kupić nową?

Dziękuję z góry za pomoc.

HHFA

Witam.
Wpierw sprawdź czy na innym kompie działa,a u Ciebie z innym czytnikiem.
Jeśli gdzie indziej działa,to nie jest wina gry.
Jeśli nie będzie chodziła/instalowała się,to problem może być z płytką.
Zajrzyj do instrukcji,powinien być zapis o wymianie nośnika na sprawny.

Jeżeli będziesz ściągać plik z tą grą to pamiętaj że na dysku możesz go mieć tylko 24H;)

kruk453 napisał:
Jeżeli będziesz ściągać plik z tą grą to pamiętaj że na dysku możesz go mieć tylko 24H;)
Taaa... A niby z czego to wynika?

Także zastanawiam się skąd ludzie wzięli te słynne 24h. Kupiłeś grę i masz prawo wykonać na własny użytek kopię. Skoro jej nie zrobiłeś to niestety jeżeli jest rysa na płycie wywołana uszkodzeniem mechanicznym reklamacji Tobie nie przyjmą. Teoretycznie możesz spróbować reklamować grę - najpierw wykonaj rutynowe czynności: odinstaluj grę, ponownie ją zainstaluj. Sprawdź także na innym komputerze.
Posiadanie na dysku gry ściągniętej z internetu nie jest legalne nawet przez słynne 24h.

Edit: Na Twoim miejscu opisałabym problem producentowi gry.

Część producentów gier i programów wymienia nośnik za darmo lub za niewielką opłatą - w końcu nie kupuje się nośnika a jego zawartość (a właściwie licencję na jej używanie).

Właściwie istnienie mechanizmu, który pozwalałby na darmową czy obciążoną minimalnymi kosztami wymianę nośnika czy ponowne uzyskanie oprogramowania, na które wykupiliśmy licencje, powinno być obligatoryjne.
Niestety nie zanosi się na to, abyśmy w najbliższym czasie doczekali się prawa, które chociaż w minimalnym stopniu chroniłoby licencjobiorcę oprogramowania komputerowego :(

lionka napisał:
Kupiłeś grę i masz prawo wykonać na własny użytek kopię.
  • przede wszystkim, w typowym przypadku, gra komputerowa nie jest kupiona, a nabyta jest jedynie licencja na korzystanie z gry oraz nośnik, na którym znajduje się egzemplarz (kopia) tej gry;
  • kopie można wykonać, jeśli zezwala na to w sposób bezpośredni licencja danej gry, gdyż polska USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. 'o prawie autorskim i prawach pokrewnych' nie zezwala w ogólności na takie działanie...

Nabywca kopii programu - licencjobiorca może zwielokrotnić program komputerowy w całości jeżeli jest to niezbędne do korzystania z programu komputerowego.
Art. 75.2 upapp :
Nie wymaga zezwolenia uprawnionego:
1) sporządzenie kopii zapasowej, jeżeli jest to niezbędne do korzystania z programu
komputerowego. Jeżeli umowa nie stanowi inaczej, kopia ta nie może
być używana równocześnie z programem komputerowym;

Oczywiście przepisy rozdziału 7 upapp stosuje się do programów komputerowych i art. 77 wyłącza np. art. 23 w zakresie dozwolonego użytku. Wg. mnie jeżeli w umowie nie ma zapisu, że producent zobowiązuje się do dostarczenia nowej kopii/ oprogramowania w przypadku zniszczenia egzemplarza to można sporządzić kopię rezerwową. Ważnym jest fakt, że owa kopia z danymi nie ma znaczenia gospodarczego, jest wykonana wyłącznie w celach rezerwowych, licencjobiorca nie korzysta z niej. Co ważne jeżeli wcześniej występowały problemy z napędem optycznym i uszkodził on jakąkolwiek płytę to wg. mnie licencjobiorca ma prawo obawiać się, że sytuacja może się powtórzyć.

Ważne jest uprzednie zapoznanie się z licencją. Faktycznie zagalopowałam się ze stwierdzeniem, że kopię można wykonać "z marszu".

W ten sposób można równie dobrze uzasadnić zrobienie 3 kopii - w końcu kopia zapasowa może również ulec uszkodzeniu, także podczas przechowywania.
Moim zdaniem ten przepis nie zezwala na sporządzenie kopii zapasowej "na wszelki wypadek". Bardziej dotyczy tego, iż obecnie większość oprogramowania instaluje się w całości z nośnika na dysk twardy, więc niejako powstaje kopia oprogramowania. Po zainstalowaniu np. gry sam nośnik jest najczęściej używany jedynie do autentyfikacji.

Tak jak pisałem wyżej - mamy w tym względzie bardzo złe prawo, które praktycznie nie chroni żadnych interesów licencjobiorców oprogramowania komputerowego.

Fakt, że 75 nie zezwala na wykonanie kopii na "wszelki wypadek" tylko jeżeli jest to niezbędne do korzystania z programu. Tylko czy jeżeli istnieje ryzyko uszkodzenia nośnika a w licencji brak jest zapisu, że producent zobowiązuje się do dostarczenia nowej kopii to nie można tego potraktować jako wykonanie kopii rezerwowej, niezbędnej do korzystania z programu i użycie go tylko wtedy, gdy oryginalny nośnik ulegnie uszkodzeniu ?. Wiem, że to trochę naciągane bo już przy sporządzaniu kopii powinna zaistnieć przesłanka niezbędności. Co w przypadku jeżeli sporządzimy kopię na innym nośniku bo oryginalny jest częściowo uszkodzony i wpływa na niepoprawne działanie gry. W tym wypadku wg. mnie 75 będzie miał zastosowanie.

Dla mnie tworzenie plików w wyniku instalacji to naturalny jej proces a nie tworzenie kopii zapasowej oprogramowania.

lionka napisał:
Fakt, że 75 nie zezwala na wykonanie kopii na "wszelki wypadek" tylko jeżeli jest to niezbędne do korzystania z programu. Tylko czy jeżeli istnieje ryzyko uszkodzenia nośnika a w licencji brak jest zapisu, że producent zobowiązuje się do dostarczenia nowej kopii to nie można tego potraktować jako wykonanie kopii rezerwowej, niezbędnej do korzystania z programu i użycie go tylko wtedy, gdy oryginalny nośnik ulegnie uszkodzeniu ?. Wiem, że to trochę naciągane bo już przy sporządzaniu kopii powinna zaistnieć przesłanka niezbędności.
Chyba faktycznie naciągane... Kopia powinna być niezbędna dla działania programu, więc jeśli nawet założyć, że płyta pracuje jako sprzętowy klucz zabezpieczający danego egzemplarza gry, to i tak robi się problem, bo w ogólności nie da się takiego egzemplarza (a w szczególności gry) powielić bez złamania zabezpieczeń... A nośnik zawsze może się uszkodzić na skutek miliona przyczyn niezależnych od użytkownika. Tu racje ma Ripper - nie dopracowano prawa...
Co w przypadku jeżeli sporządzimy kopię na innym nośniku bo oryginalny jest częściowo uszkodzony i wpływa na niepoprawne działanie gry. W tym wypadku wg. mnie 75 będzie miał zastosowanie.
jeśli jest częściowo uszkodzony, to jak wykonano sprawną kopię...? Musiano ją wykonać przed uszkodzeniem się nośnika...
Dla mnie tworzenie plików w wyniku instalacji to naturalny jej proces a nie tworzenie kopii zapasowej oprogramowania.
W ustawie nie jest sprecyzowane, co stanowi kopie programu. A praktyka wskazuje, ze kopią jest zarówno kopia plików instalacyjnych, jak i wielokrotne zainstalowanie programu komputerowego - ot, taki świat....

Powrót