Czy to możliwe, że mój ojciec pobiera niższą emeryturę niż powinnien?

• Autor wątku Autor wątku drazek88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

drazek88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam wszystkich. Jakieś parę dni temu zainteresowałem się wysokością pobieranego przez ojca świadczenia z ZUS (dostaje bardzo mało bo ~785zł/m-c na rękę). Historia jest taka, że ojciec pracował w cegielni 18 lat (12 lat było pod jedną spółką państwową pozostałe 6 lat pod inną, która gorzej płaciła, a nawet zalegała czasem z wypłatami po kilka miesięcy) Aby mój ojciec mógł otrzymać emeryturę, zostało mu dodane do 25 lat stażu ( urodził się w 1937r.) okres nieskładkowy z "pola" (za to, że był rolnikiem jednocześnie i to dłużej niż pracował w cegielni). Inni pracownicy cegielni, choć mieli może kilka lat więcej przepracowanych, to otrzymują teraz około 1400zł emerytury na rękę, a mój ojciec niecałe 800. A z tego co się dowiedziałem okresy nieskładkowe też podwyższają emeryturę choć niezbyt wiele, ale różnica 600zł wydaje mi się być zbyt duża.
A więc tak: zacząłem bawić się w wyliczanie emerytury jaką powinien pobierać. Wyszło mi coś takiego:

http://i.imgur.com/rY4qt.jpg

A więc od marca 2012r. powinien pobierać 1287,39zł/m-c (brutto)
Na kartce wypisane są zarobki ojca z tego "lepszego" zakładu za lata 1975-86. Obok roczników są ilorazy zarobków ojca/średnich wynagrodzeń w każdym z lat. Do obliczeń wziąłem lata 77-86.
k.b. (kwota bazowa ze strony ZUSu) - 2974,69zł
W obliczeniach korzystałem z tej strony:

http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/21280?action=SetBrowseMode&mode=preview

Powiedzcie mi proszę, czy popełniłem gdzieś błąd?
Bardzo możliwe, że emerytura jest tak obniżona bo ojciec przed emeryturą (5 la wcześniej) poszedł na rentę albo zasiłek przedemerytalny, nie wiem nie znam się. Czy możliwe, że przez to przez to wyłącznie jego emerytura jest tak niska? Czy możliwe, że ZUS wziął mniej korzystne 10 kolejnych lat do obliczeń ( w tym np. te z okresu 6 lat "gorszej" spóki) ?

A poza tym skąd pomysł, żeby rolne okresy uzupełniające liczyć jako okresy nieskładkowe? Bo na pewno nie z ustawy. Proszę przeczytać art. 56 i policzyć według niego.

Powrót