Czy to możliwe, że płacąc zaliczki 19% trzeba dopłacić do podatku 18%?

• Autor wątku Autor wątku jan10551
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jan10551

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Pracuję w szpitalu jako ratownik medyczny na 1/4 etatu (kilka godzin w tygodniu) oraz na dyżurach. Każdego miesiąca otrzymuję wynagrodzenie pomniejszone o wszystkie składki oraz zaliczkę na podatek. Wydaje mi się , że zaliczka na podatek wynosi 19% ?? Nie przekroczyłem progu 85 tys. żeby wpaść w drugi próg podatkowy. Dostałem PIT ze szpitala i zacząłem wypełniać PIT-37 do Urzędu Skarbowego za pomocą programu komputerowego. I wyszło , że muszę dopłacić ok. 1000 zł. Nawet po odliczeniu internetu.
JAK TO MOŻLIWE ŻE PŁACĄC CO MIESIĄC 19% ZALICZKĘ MUSZĘ DOPŁACIĆ SKORO W MOIM PROGU PODATKOWYM JEST 18% ?????????????????
Czy to możliwe że zakład pracy mógł pobierać mniejsze zaliczki niż 19% ???
Z góry dzięki za odpowiedzi

RE: Czy to możliwe że płacąc zaliczki 19% trzeba dopłacić do podatku 18% ?????????

Stawka 18% obowiązuje dopiero od zarobków roku 2009.
Co do rozliczenia.
Wydaje mi się, że robi Pan jakiś błąd.
Niektóre z programów doręczanych z prasą są "niedoskonałe" (delikatnie mówiąc).

RE: Czy to możliwe że płacąc zaliczki 19% trzeba dopłacić do podatku 18% ?????????

Rozwiązanie tej zagadki może być banalne - jeżeli ktoś wykonuje pracę na rzecz kilku podmiotów (a domyślam się że chodzi o umowy o pracę) to istnieje możliwość, iż wszyscy płatnicy pobierali kwotę wolną - a należy się tylko jedna.
PS
troszkę strzelam ale tutaj można szukać wyjaśnienia.

Też o tym myślałem, ale
Dostałem PIT ze szpitala i zacząłem wypełniać PIT-37
z tego wynika, że dyżury i 1/4 etatu były w tym samym szpitalu.

Proszę napisać kwoty, jakie znajdują się w PIT-11 i wszystko będzie jasne.

Dane z PIT11
Przychód 69410
Koszty uzyskania przychodu 3175
Pobrana zaliczka 5729
Ubezp. społeczne 9041
Ubezp. zdrowotne 4678
odliczenie intrnetu 640

Jak nic trzeba płacić:!:
1. koszty z wielu stosunków pracy przekraczają dopuszczalną wyskość
2. toż to już dochód pasujący pod 30% stawkę podatkową i to w znacznej części.
Więc cóż - należy zbierać na podatek - do końca kwietnia jeszcze troszkę czasu.:)

W zależności od kosztów uzyskania (Pan Jan nie podał wszystkich danych niezbędnych do prawidłowego rozliczenia), dopłata wyniesie w granicach 1000 do 1530 zł.

Powrót