Czy to narusza ochronę danych osobowych?

• Autor wątku Autor wątku Mankovitch
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mankovitch

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.

Mam pewną sprawę. Ciekawy jestem czy osoba, która napisała pewną kartkę, nie narusza w jakikolwiek sposób ustawy o ochronie danych osobowych. Kartka ta wisi na 4 klatkach dwóch wieżowców i jest na niej podanych kilkadziesiąt numerów rejestracyjnych ludzi, którzy parkują swoje samochody niby niezgodnie z jakąś uchwałą oraz kilka adresów osób parkujących ponad jeden samochód. Osoby te są proszone o nie parkowanie. Ja jednak delikatnie zdenerwowałem się, widząc taką kartkę, bo sądzę że powinienem raczej znaleźć coś w skrzynce, albo usłyszeć coś od osoby, której to przeszkadza. Czy ma ona prawo umieszczać takie obwieszczenie na drzwiach klatki?

A od kiedy ludzie mają numery rejestracyjne :?: Numer rejestracyjny pojazdu to nie są dane osobowe.
A swoją drogą .... chciałbyś otrzymać "upomnienie" do skrzynki pocztowej, a skąd piszący taką kartkę miałby znać adres naruszającego przepisy :lol: To byłoby już nielegalne gromadzenie i przetwarzanie danych osobowych.

PS.
Są różne sposoby uczenia kultury i przestrzegania przepisów. Takie sprytne listy to jeden z nich.

Powrót