Czy to nie jest haczyk?

• Autor wątku Autor wątku LumiaKiller
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LumiaKiller

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam !
Dostałem niedawno pismo z Intrum Iustitia

"...Przedstawiamy Panu Niepowtarzalną ofertę, umożliwiającą szybkie zamknięcie sprawy zadłużenia względem Intrum Iustitia sp. z o.o.:
Zadłużenie na dzień dzisiejszy wynosi 1853 PLN, włącznie z odsetkami ABy zamknąć sprawę zadłużenia wystarczy, że dokona Pan wpłaty w wysokości 700 PLN do dnia 05.06.2013. Gwarantujemy Panu szybkie zakończenie postępowania windykacyjnego w sprawie DS.....
W celu uzyskania pisemnego potwierdzenia zamknięcia sprawy prosimy o kontakt po dokonaniu płatności"
Trochę dziwnie mi to wygląda. Bo co to jest "zamknięcie sprawy"?
Dzwoniłem na infolinię, pytałem konsultanta, czy oznacza to wygaśnięcie zobowiązania. Ten powiedział, że wszystko jest w piśmie i po zapłaceniu wymienionej kwoty "zostaną umorzone odsetki i sprawa przestanie istnieć"
Ja jednak obawiam się, że zapłacenie przeze mnie jakiejkolwiek kwoty nie załatwi sprawy a będzie tylko potraktowane jako zrzeczenie się przedawnienia.
Co o tym myślicie?

wszystko jest w piśmie i po zapłaceniu wymienionej kwoty "zostaną umorzone odsetki i sprawa przestanie istnieć"
W piśmie jest tylko i wyłącznie by dokonać wpłaty. Zamknięcie sprawy może oznaczać kolejne wpłaty.
Sama wpłata nie może być traktowana jako uznanie długu i zrzeczenie się przedawnienia. Tłumaczył to dokładnie Rafał26. Poszukaj na forum.

LumiaKiller napisał:
wygaśnięcie zobowiązania
Przepis prawny:
Art. 508. Zobowiązanie wygasa, gdy wierzyciel zwalnia dłużnika z długu, a dłużnik zwolnienie przyjmuje.

Z w/wym przepisu wynika, iż aby doszło do zwolnienia z długu musi być pomiędzy dłużnikiem a wierzycielem zawarta umowa. Oczywiście oświadczenie każdej ze stron może być również złożone w sposób dorozumiany.

Niekiedy dłużnik może mieć interes w tym aby zobowiązanie przedawnione wygasło i godzi się na spłatę części przedawnionego długu. W takim przypadku - zobowiązanie ulega przekształceniu z powrotem w zaskarżalne.

Warto zwrócić uwagę na treść poniższego przepisu, bo w przypadku sporu z pewnością znajdzie zastosowanie w sprawie.
Przepis prawny:
Art. 65 § 1. Oświadczenie woli należy tak tłumaczyć, jak tego wymagają ze względu na okoliczności, w których złożone zostało, zasady współżycia społecznego oraz ustalone zwyczaje.
§ 2. W umowach należy raczej badać, jaki był zgodny zamiar stron i cel umowy, aniżeli opierać się na jej dosłownym brzmieniu.

Powrót