Czy to plagiat? I co z tym zrobić?

• Autor wątku Autor wątku magdabis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magdabis

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie

Właśnie przypadkiem wpadłam na pewien tekst na wp.pl.
Przeczytałam no i nie mam wątpliwości, że autor (nie wiem kto
to, ktoś z WP) napisał to używając czegoś co ja kiedyś
napisałam. Miejscami tekst jest skopiowany dokładnie. W
większości jednak "autor" użył innych słów, ale pisze
dokładnie o tym samym co ja, używa tych samych przykładów. W moi
tekście jest np. link do pewnej brytyjskiej strony. "Autor" z WP
nawet tego użył, tylko przetłumaczył treść na polski. Tekst na
WP jest krótszy od mojego, ale to w zasadzie ten sam tekst.

Mój tekst jest tutaj
Jak sfinansować podróż ? Przeprowadzka, czyli Magda i Przemek w podróży
Ten z WP tutaj
Podróż życia - skąd wziąć pieniądze? - Turystyka - WP.PL

Czy mogę to uznać za plagiat? Jeśli tak to co mogę z tym
zrobić?
To żadna wielka twórczość i komuś może się to wydać pierdołą, ale się zdenerwowałam. Wielki portal internetowy, a nie potrafią zacytować źródła.

Pozdrawiam
Magda

Jest pewna strona w internecie (m.in. www.plagiat.pl-aby się zalogować trzeba zapłacić), na której możesz sprawdzić tekst pod względem autentyczności (chodzi o to na ile % tekst jest "żerżnięty" żywcem od oryginału). Bodajże już 30% identycznych SŁÓW oznacza plagiat (sprawdzałam tak pracę mgr i tak nam tłumaczyli na studiach). Jeżeli okaże się, że to plagiat możesz oskarżyć ich na drodze cywilnej, ponieważ jako pierwsza napisałaś tekst i masz pełne prawa autorskie. Jeżeli nie chcesz sprawdzać tekstu i jesteś pewna, że ściągnęli od Ciebie, napisz do serwisu, że naruszono Twoje prawa autorskie. Domagać się możesz usunięcia tekstu lub podpisanie Ciebie pod nim.
Tak ja uważam, jeżeli ktoś wie coś lepiej to niech mnie poprawi.

Witam,

proszę pamiętać, że prawo autorskie chroni sposób wyrażenia (formę) utworu, nie chroni zaś idei, pomysłów, metod etc.

Przeglądając oba teksty rzeczywiście odnosi się wrażenie, że ten drugi artykuł powstał na bazie Pani tekstu - i lokuje się gdzieś pomiędzy opracowaniem a inspiracją Pani pracą.

W ogólności autor artykułu wykorzystał konspekt Pani utworu oraz w znaczącej części skorzystał z informacji w nim zawartych. Jednakże w odniesieniu do formy to tu mamy tylko ogólne nawiązania, zmieniony jest po części układ poszczególnych akapitów, jak również Pani treści (zdania, akapity) są przetwarzane przez autora i opisywane na jego sposób. Sporadycznie występują akapity kopiowane 1:1.

Sumując, osobiście mam wrażenie, że drugiemu utworowi bliżej do inspiracji Pani materiałem, ale nie mnie to odpowiedzialnie oceniać... Tu potrzebna byłaby rzetelna i szczegółowa analiza obu tekstów przez eksperta, który mógłby ocenić relację oryginalnego wkładu autora do elementów Pani utworu.

Powrót