czy to plagiat

• Autor wątku Autor wątku aga33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aga33

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie mam problem i nie wiem jak to rozwiązać mianowicie 8lat temu otworzyłam pizzerię stworzyłam własne menu,nazwy pizz były bardzo wyszukane i niepowtarzające się w innych pizzeriach ostatnio dostałam do rąk ulotkę z innej pizzerii z mojego miasta całe menu nazwy , skład ,oraz numeracja jest identyczna jak w mojej pizzerii co mogę z tym zrobić .

Witaj,

można by rozpatrzeć następujące możliwości naruszeń praw w takim przypadku, z tytułów:
  • naruszenia praw autorskich. Z tego co napisałaś, to w świetle praw autorskich (http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137245-ustawa-z-dnia-4-lutego-1994-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html - zwana dalej upaipp) wygląd i układ menu oraz same nazwy potraw (a przynajmniej ich część) spełniają zapewne przesłanki do bycia utworem prawnie - chronionym (Art.1.upaipp) - czyli posiadają indywidualny i twórczy charakter (niestety, trzeba to ocenić samemu - nie ma sztywnych wyznaczników). W takim przypadku skopiowanie ich przez inną osobę (w 100% lub z niewielkimi zmianami) stanowić by mogło naruszenie praw autorskich w zakresie (zakładając, że jesteś posiadaczem praw autorskich do tych materiałów):
    • naruszenia osobistych praw autorskich - jeśli nie podpisano nazwiskiem autora skopiowanych prac. Odpowiedzialność za takie działanie określają: Art.115.upaipp (odpowiedzialność karna) i / lub Art.78.upaipp (odpowiedzialność cywilna).
      .​
    • naruszenia majątkowych praw autorskich - jeśli wykorzystano materiały bez uzyskania zgody właściciela praw autorskich. Odpowiedzialność za takie działanie określają: Art.116.upaipp (odpowiedzialność karna) i / lub Art.79. i 80 upaipp (odpowiedzialność cywilna).
      .​
    • naruszenia praw autorskich do zezwalania na realizację praw zależnych - jeśli wykorzystano opracowania (modyfikacje) materiałów bez uzyskania zgody właściciela praw autorskich. Odpowiedzialność jw.
    .​
  • czynów nieuczciwej konkurencji (http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137600-ustawa-z-dnia-16-kwietnia-1993-r-o-zwalczaniu-nieuczciwej-konkurencji.html), co najmniej w zakresie Art.3. jako działanie sprzeczne z prawem lub dobrymi obyczajami, jeżeli zagraża lub narusza interes innego przedsiębiorcy lub klienta oraz może Art.10. oraz Art.13. Tu już trzeba się by było rozpatrzyć w szczegółach całej tej sytuacji.
no, to tak pokrótce...

Powrót