Czy to powinno tak wyglądać i co dalej?

• Autor wątku Autor wątku Piotr_201
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piotr_201

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Użytkowałem swój laptop u dłużnika. Miałem to nieszczęście, że w tym czasie przyszedł Pan Komornik. Komputer pomimo informacji, że jest moją własnością i posiadam na ten fakt odpowiednie dokumenty –niestety został zajęty. Korzystając z art. 767 złożyłem skargę do SR załączając imienne dokumenty stwierdzające moją własność (imienna faktura zakupu w sklepie, imienna gwarancja na w/w sprzęt itd). Po ok. 5 miesiącach otrzymałem informację o oddaleniu skargi. Dla mnie osobiście w głowie się nie mieści, że można legalnie zabrać rzecz, która do mnie należy - zgodnie z prawem?!? –jeżeli się mylę proszę o informacje co w tej chwili powinienem i mogę jeszcze zrobić? Czy człowiek nie może przebywać z żadną swoją własnością u dłużnika?

Powinieneś nie składać skargi, ale powództwo przeciwegzekucyjne.

"Powództwo przeciwegzekucyjne można wnieść w terminie miesiąca od dnia dowiedzenia się o naruszeniu prawa, chyba że inny termin jest przewidziany w przepisach odrębnych" -czy w związku z tym, że zajęcie nieruchomości było 5 miesięcy temu a złożona została skarga a nie powództwo egzekucyjne pozbędę się swojej własności?

narazie mam go u siebie

o żadnych licytacjach nic nie wiem

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót