Czy to przestępstwo ii czy można domagać sie do takie osoby zadośćuczynienia

• Autor wątku Autor wątku adam11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adam11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Czy fałszywy donos o popełnieniu przestępstwa jest wykroczeniem w rozumieniu kodeksu karnego?
Przedstawie sprawę:

W dniu 31 grudnia w moim domu stracił przytomność ojciec. Wezwano więc karetke pogotowia, która po przybyciu i udzieleniu pomocy zabrała ojca do szpitala gdzie mimo próby ratowania życia zmarł następnego dnia.
Następnego dnia z kolei pewna osoba poinformowała policję, że w dniu poprzedzającym śmierć w domu odbyła się awantura pomiędzy zmarłym a pozostałymi mieszkańcami w wyniku której zmarły doznał obrażen które spowodowały jego śmierć- chociaż tego nie widział i nie wie co dokładnie mogło byc przyczyną smierci. Policja przeprowadziła postępowanie przygotowawcze, a prokuratura na podstawie przeprowadzonego postepowania odmówiła wszczęcia postępowania ze względu na brak przesłanek świadczących o możliwości udziału osób trzecich w związku z śmiercią.
Pochodzę z małej miejscowości gdzie plotki bardzo szybko się roznoszą i w zwiazku z tym zostałem ukazany ja jak i członkowie mojej rodziny jako potencjalni mordercy. Czy moge dochodzić w toku postępowania cywilnego zobligowania do publicznych przeprosin oraz zadośćuczynienia w stosunku do osoby która postawiła takie oskarżenie??

ludzie w postępowaniach cywilnoprawnych prawują się o większe bzdety... -tak - możesz się procesować... :)

adam11 napisał:
Czy fałszywy donos o popełnieniu przestępstwa jest wykroczeniem w rozumieniu kodeksu karnego?

kodeks karny nie reguluje materii wykroczeń - tym się zajmuje kodeks wykroczeń. jeśli chodzi o falszywe oskarżenie o popełnienie przestępstwa - jest to przest. uregulowane w art 234 kk

Powrót