czy to recydywa?

• Autor wątku Autor wątku Rafal_84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rafal_84

Użytkownik
Odpowiedzi
63
Witajcie
Mąż w 1991 skazany na 1 rok pozbawienia wolnosci 1995 1.5 roku pozbawienia wolnosci 5.02.2009 art 178 apar 1kk 6 miesiecy ograniczenia wolnosci polegajacej na wykonaniu nieodpłatnej pracy 30 godzin miesiecznie swiadczenie pieniezne w wys 1000 zł na pomnik szpitala centrum zdrowia dziecka zakaz prowadzenia pojazdów na 2 lata 08.08.2009 art 244kk cztery miesiace pozbawienia wolnosci z warunkowym zawieszeniem na okres 2 lat 30 stawek dziennych po10 zł 3.12.2009 art 263 par 1 trwa postepowanie maz nie uregulował zasadzonych mu kar pienieznych czy zostana mu odwieszone te zawieszenia? i czy to kwalifikuje sie pod recydywe z góry dziekuje za odpowiedz

Czy pod recydywę to nie jestem pewna ale jeśli nie spłaci grzywn które na niego nałorzono do wyznaczonego terminu, prawdopodobnie wyrok zostanie odwieszony.

Agulina1 napisał:
Czy pod recydywę to nie jestem pewna ale jeśli nie spłaci grzywn które na niego nałorzono do wyznaczonego terminu, prawdopodobnie wyrok zostanie odwieszony.

prawdopodobnie nie dlatego ze jest w as a ja nie mam z czego tego spłacic

art 178 był za jazde pod wpływem alkoholu, a 244 pewnie dlatego, że dalej jeździł mimo zakazu na 2 lata, jeśli tak jest, tzn że w krótkim okresie popełnił podobne czyny. Jednak ostatnie zdanie w moim poście wskazuje na to, że nie może być recydywistą, bo nie siedział 6 miesięcy w zk. Jednak proszę kogoś o poprawienie, jeśli się mylę- wiadomości z internetu też czasem są zawodne.

Z wikipedii:
recydywa to przestępstwo dokonane przez osobę już raz (albo więcej razy) karaną, co właściwie w prosty sposób tłumaczy ten termin. Jednak pojęcie to jest szersze, niż mogłoby się po tych pierwszych definicjach wydawać, przede wszystkim termin ten jest wieloznaczny. Bywa on używany w różnych zakresach i aspektach oraz dla różnych celów naukowych czy praktycznych.

W prawie karnym najprościej można by ją nazwać ponownym popadnięciem w sytuację zakazaną pod groźbą kary, a więc powrotem do przestępstwa. W ustawodawstwach historycznych, czy innych państw, spotykamy różne sposoby wyodrębnienia prawno-karnej recydywy. Podziały te mają na celu zastosowanie odpowiednich środków represyjnych i wychowawczych.

recydywa podstawowa (jednokrotna, recydywa specjalna zwykła) - zachodzi gdy sprawca skazany za przestępstwo umyślne na karę pozbawienia wolności popełnia w ciągu 5 lat po odbyciu co najmniej 6 miesięcy kary umyślne przestępstwo podobne do przestępstwa, za które już był skazany; uregulowana w art. 64 § k.k.;

dzieki art 64 kk nie ma w zadnych dokumentach a to przestepstwo jest inne od poprzednich a w wiezieniu był 14 lat temu

Rafal wiesz co mi przyszło właśnie do głowy - na recydywę w myśl art. 64KK to to nie wygląda, ale może prokurator używając tego określenia ma ogólnie na myśli, że to nie jest jeden/ pierwszy czyn tylko któryś z kolei i dlatego mówi Wam, że będzie wnioskował o wysoką karę...?

Tak Akte ma rację jeśli już kiedyś był karany i nie ważne z jakiego artykułu.......to prokurator inaczej patrzy........

Powrót