Czy to wyrok czy BTE? Można wszcząć egzekucję?

• Autor wątku Autor wątku toren
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

toren

Użytkownik
Odpowiedzi
55
Proszę o poradę, czy tytuł wykonawczy jest przedawniony bo chciałbym wszcząć egzekucje. Takie są fakty

1. w lutym 2003r zapada WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ z powództwa mojego ojca przeciwko dłużnikowi o zapłatę kwoty XX plus koszty procesu (ojciec spłacił dłużnikowi jako żyrant kredytu)
2. wyrok ma nadana klauzulę w kwietniu 2003r
3. ojciec umiera a ja staję się prawowitym spadkobiercą.
4. w listopadzie 2007r sąd nadaje KLAUZULE WYKONALNOŚCI TYTUŁOWI EGZEKUCYJNEMU - WYROKOWI Z ROKU 2003 na moje nazwisko
5. jest to forma postanowienia sądu na posiedzeniu niejawnym z wniosku mojego z uczestnictwem dłużnika o NADANIE KLAUZULI BANKOWEMU TYTUŁOWI WYKONAWCZEMU ???
6. w 2008r komornik prowadzi egzekucję przeciw dłuznikowi którą ja założyłem na podstawie wyroku sądu rejonowego z lutego 2003r. Mam tylko dokument od komornika który pisze ze w zwiazku z brakiem majatku dłużnika zachodzą przesłanki do umorzenia postępowania.

czy nastąpiło przedawnienie? czy mogę z tym iść do komornika? W końcu to jest wyrok i 10 letnie przedawnienie biegnie od 2007r od klauzuli? O co chodzi z tym BTE?

Ostatnia edycja:
Przedawnienie (10-letni termin) biegnie od daty umorzenia przez komornika egzekucji jako bezskuteczna, czyli pewnie 2008. Tak czy inaczej, termin przedawnienia zbliża się...

Czyli w tym przypadku mówimy o zwykłym wyroku sądowym gdzie przedawnienie wynosi 10 lat. Zmylił mnie ten zapis na postanowieniu sadu o nadaniu klauzuli Bankowemu Tytułowi Egzekucyjnemu. Taki BTE to chyba banki mogą wystawić więc pewnie nastąpiła jakaś pomyłka w opisie bo cały czas jest mowa o wyroku i sprawach cywilnych między osobami fizycznymi.

Najlepiej to pokaż ten kwitek

Proszę... drugi spadkobierca niestety już nie żyje - posiadam akt zgonu.

J5OfrAP.jpg

Ostatnia edycja:
I gdzie masz na tym postanowieniu coś o BTE? Bieg przedawnienia liczymy od daty postanowienia, chyba że była bezskuteczna egzekucja - to od daty jej umorzenia

amelia2013 napisał:
I gdzie masz na tym postanowieniu coś o BTE?

Centralnie pisze o nadanie klauzuli wykonalności bankowemu tytułowi egzekucyjnemu

Raz pisze tak, a raz tak...

I0QBQ0O.jpg

Ostatnia edycja:
Nie zauważyłam, skupiłam się na punktach orzeczenia... Albo to omyłka pisarska, albo dziwna sprawa.

Jednak sędzia stwierdził, że jest to pomyłka i zostanie to poprawione z urzędu. Ponadto do wiadomości zainteresowanych - klauzula wykonalności jest na 2 spadkobierców w części po 1/2. W przypadku śmierci jednego a chęci wyegzekwowania 100% należności przez drugiego:
- należy złożyć wniosek o stwierdzenie nabycia spadku do sądu właściwego dla osoby zmarłej - koszt 50zł plus odpisy
- lub u najbliższego notariusza poświadczenie o nabyciu spadku - koszt 200zł plus odpisy
- wniosek do sądu o nadanie klauzuli wykonalności tytułowi wykonawczemu na 1 spadkobiercę

Ewentualnie na podstawie obecnego tytułu wykonawczego można się starać o egzekucję 50% kwoty roszczenia - informacja od komornika

Powrót