CZY TRZEBA POJAWIC SIE W SĄDZIE?

• Autor wątku Autor wątku Chico1910
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Chico1910

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam byc moze jest gdzies odpowiedz na to pytanie ale opisze cala sprawe i poczekam na odpowiedz...

Wiec wczoraj z kolegami przed impreza masowa (czyt mecz) pilismy sobie piwko... siedzielismy w aucie niedaleko stadionu ale przyszedl Pan Policjant i powiedzial ze kierowca ma jechac na parking a my wysiasc tutaj... Wszyscy ktorzy juz mieli otwarte puszki z piwem mowimy do niego ze mamy bro a on mowi ze jesli mamy jakies puszki zamkniete to zebysmy lepiej zostawili w aucie bo nam ochrona przy wejsciu zabierze... o otwartych nic nie wspomnial (bardzo luzny policjant)... kolega odjechal...my na boczek bro w rekawiczce i pijemy...
Przyszedl policjant (chamski) z pieskiem (zwierze) i mowi ze mamy to wylewac... na to kumpel grzecznie ze 2 lyczki i juz koniec..On do niego jak do smiecia ze ma to wylewac... widzac ze wladza zawsze ma racje wszyscy w 4 bro wylewamy ale jeden kolega wzial jeszcze lyczka ;/ na to policjant ze beda wnioski... zawolal jakiegos swojego podwladnego i dowodziki...wszystko ladnie spisal... pozedl do radiolki my w miedzy czasie ugadywalismy tego bossa z psem zeby nie dawal ze wylalismy i juz bedziemy grzeczni... no ten tak troche stawal sie czlowiekiem ale potem nie wiem czy w glowie mial jakis czujnik i znowu byl chamem...

Teraz moje walsciwe pytania...
Jezeli mieszkam w Lodzi a sytuacja miala miejsce 70 km dalej to wezwanie do sadu bedzie do tego miejsca czy do Lodzi... po drugie (mam sie spodziewac 100zl) ale czy jesli sie nie pojawie na sprawie to kwota bedzie wyzsza... czy musze sie na niej pojawic... bo jestem studentem i dzien nieobecnosci na uczelni jest dla mnie wieksza strata niz 100 zl...
czy cala 4 ktora popelnila to wykroczenie dostanie wezwanie na ten sam dzien... (proces zbiorowy)

przypuszczam, ze chodzi tu o wyroczenie picia alkoholu w miejscu publicznym. Sprawa nie musi być prowadzona na rozprawie a na posiedzeniu wtedy nie ma obowiązku osobistego stawiennictwa, tak moze być również w przypadku rozprawy gdy sędzia stwierdzi, ze Pana obecność jest nieobowiązkowa. Swoje wyjaśnienia złoży Pan na Policji i w przypadku niestawiennictwa w sądzie zostaną one odczytane. Sprawa będzie rozpatrywana przez sąd w obrębie którego popełniono wykroczenie, gdyż jest on miejscowo właściwy.

Powrót