Czy trzeba wykazać wszystkie umowy podczas rejestracji w PUP?

• Autor wątku Autor wątku Agat_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agat_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Bardzo proszę o pomoc.
Spędziłam ostatnich kilka godzin na kontaktowaniu się z PUP oraz wertowaniu instrukcji dotyczących zasad rejestracji w PUP jako osoba bezrobotna, ale nadal nie wiem, jak interpretować uzyskane informacje.

Pracownik PUP stoi na stanowisku, że muszę wykazać wszystkie umowy - nie tylko umowy o pracę (a dodam, że mam ciągłość zatrudnienia na umowach o pracę w pełnym wymiarze czasu pracy w ostatnich 10 latach, więc przysługuje mi zasiłek dla bezrobotnych), ale także wszystkie umowy zlecenia i o dzieło (a miałam ich w ostatniej dekadzie co najmniej kilkanaście). Nie byłoby problemu, gdyby PUP-owi wystarczyły ww. umowy do wglądu, ale mam przedstawić zaświadczenie o okresie pracy z wyszczególnieniem wynagrodzenia brutto za każdy miesiąc oraz informacją czy były odprowadzane składki na ZUS i Fundusz Pracy. Jak rozumiem, zaświadczenie jak wyżej musiałabym uzyskać od każdego z podmiotów, z którymi zawierałam umowy cywilnoprawne, co jest na dzień dzisiejszy niemożliwe.
W związku z tym chciałabym się upewnić, czy naprawdę muszę wykazywać wszystkie ww. umowy, skoro już z samych świadectw pracy z ostatnich 10 lat wynika, że posiadam prawo do zasiłku dla bezrobotnych?
Czy jest gdzieś (poza stanowiskiem PUP przedstawionym na zasadzie "musi być tak, a nie inaczej i koniec kropka") określony obowiązek wykazania wszystkich umów jak wyżej, skoro de facto niczego one nie wnoszą w mojej sytuacji?

Drugie pytanie dotyczy zakończonej umowy o dzieło, z tytułu której dopiero otrzymam wynagrodzenie. Czy fakt, że umowa na dzień rejestracji w PUP jest zakończona, ale wynagrodzenie otrzymam dopiero pod koniec miesiąca, wpływa na możliwość uzyskania statusu osoby bezrobotnej? Chodzi mi o to, czy nie będzie to traktowane jako przychód skutkujący utratą ww. statusu.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Witam ponownie,

Rozumiem, że nikt nie zna odpowiedzi na zadane przeze mnie pytania?
Może chociaż podzielicie się Państwo swoimi przemyśleniami w tej sprawie?
Z góry dziękuję.

Ja mogę się podzielić doświadczeniami moich trzech przyjaciół, którzy w tym roku rejestrowali się w urzędach pracy (każda osoba w innej miejscowości).

Wszędzie przy rejestracji urzędnicy oczywiście prosili o przedstawienie dokumentów potwierdzających pracę. Dwójka kolegów nie miała przy sobie żadnych umów, w obu przypadkach panie z urzędu chwilę pomarudziły, ale zostali zarejestrowani. Koleżanka miała przy sobie 2 świadectwa pracy (umów zleceń z przeszłości nie miała) i również ponoć bez większych problemów ją zarejestrowano.

Agat_
Kobieta.gif
, osoba ubiegająca się o status osoby bezrobotnej powinna udokumentować wszystkie okresy zatrudnienia/wykonywania pracy zarobkowej/działalności gospodarczej. Nie wynika to z "widzi mi się" urzędników, ale z konieczności ustalenia przez nich na podstawie dokumentów prawa do świadczeń z tytułu bezrobocia - przede wszystkim prawa do zasiłku dla bezrobotnych.
Agat_ napisał:
Nie byłoby problemu, gdyby PUP-owi wystarczyły ww. umowy do wglądu, ale mam przedstawić zaświadczenie o okresie pracy z wyszczególnieniem wynagrodzenia brutto za każdy miesiąc oraz informacją czy były odprowadzane składki na ZUS i Fundusz Pracy.
Umowy potwierdzają jedynie podjęcie pracy, ale nie potwierdzają faktycznego okresu jej wykonywania - każdą praktycznie umowę bowiem można rozwiązać przed czasem... dlatego konieczne jest są inne/finalne dokumenty, które potwierdzą okres w jakim potencjalny bezrobotny świadczył pracę.
Agat_ napisał:
W związku z tym chciałabym się upewnić, czy naprawdę muszę wykazywać wszystkie ww. umowy, skoro już z samych świadectw pracy z ostatnich 10 lat wynika, że posiadam prawo do zasiłku dla bezrobotnych?
Wysokość zasiłku dla bezrobotnych uzależniona jest od przepracowanych lat. Jest to albo 80% albo 100% albo 120% podstawowej kwoty zasiłku. Jeśli okresy zleceń/dzieł, nie mają w danej chwili wpływu ani na samo prawo do zasiłku ani na jego wysokość, to niektóre PUP-y dopuszczają możliwość udokumentowania w postaci pisemnego oświadczenia. Niestety, coraz częściej też PUP-y od tego odstępują, z uwagi na świadome fałszowanie danych przez osoby bezrobotne.
Agat_ napisał:
Czy jest gdzieś (poza stanowiskiem PUP przedstawionym na zasadzie "musi być tak, a nie inaczej i koniec kropka") określony obowiązek wykazania wszystkich umów jak wyżej, skoro de facto niczego one nie wnoszą w mojej sytuacji?
"Osoba ubiegająca się o zarejestrowanie jako bezrobotny (...) przedkłada do wglądu pracownikowi powiatowego urzędu pracy dokonującemu rejestracji:
1) dowód osobisty albo inny dokument tożsamości;
2) odpowiednio: świadectwa ukończenia szkoły, dyplomy lub inne dokumenty potwierdzające kwalifikacje lub zaświadczenia o ukończeniu szkolenia;
3) świadectwa pracy i inne dokumenty niezbędne do ustalenia jej uprawnień przysługujących na podstawie przepisów ustawy;
4) dokumenty stwierdzające przeciwwskazania do wykonywania określonych prac, jeżeli takie posiada."
- § 5. 1. Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 12 listopada 2012 r. w sprawie rejestracji bezrobotnych i poszukujących pracy.
Agat_ napisał:
Czy fakt, że umowa na dzień rejestracji w PUP jest zakończona, ale wynagrodzenie otrzymam dopiero pod koniec miesiąca, wpływa na możliwość uzyskania statusu osoby bezrobotnej?
Nie. W tym przypadku istotny jest okres wykonywania dzieła, czyli za jaki okres wynagrodzenie przysługuje, a nie kiedy osoba je fizycznie otrzymuje.

Ostatnia edycja:
Powrót