Czy uczelnia ma prawo domagać się oświadczenia o zarobkach?

• Autor wątku Autor wątku kuki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kuki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich,

Jestem doktorantem, pobierajacym stypendium doktoranckie (nie jestem zatrudniony na etacie asystenckim etc.). Regulamin studiów doktoranckich na mojej uczelni stanowi, że mogę pobierać stypendium i pracować w niepełnym wymiarze godzin, jesli wyrazi na to zgodę Kierownik Studiów Doktoranckich. Taka zgodę otrzymałem. Jednakże w tym roku, po 3 latach studiów. uczelnia domaga się ode mnie ponownego oświadczenia czy pracuję WRAZ Z WYSOKOŚCIĄ ZAROBKÓW. O ile wiem regulamin studiów nie zmienił się - nic w nim na temat spowiadania się z wysokości zarobków nie ma. Czy takie żądanie jest zgodne z prawem? A może zostało na uczelnię narzucone odgórnie? O co chodzi?

Dzięki za sugestie i pozdrawiam!

W dniu 13 stycznia 2007 roku weszło w życie rozporządzenie Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 19.12.2006 r. w sprawie studiów doktoranckich prowadzonych przez jednostki organizacyjne uczelni.(Dz. U. z dnia 5 stycznia 2007 r. Nr 1. poz. 3
).
Co do żądania zaświadczenia o wysokości zarobków, to najprawdopodobniej zostało spowodowane brakiem wystarczających funduszy na stypendia. Samo stwierdzenie, że ktoś pracuje np. na 1/4 etatu nic nie mówi, bo na tej 1/4 może otrzymywać wynagrodzenie w wysokości 5000 zł, a ktoś inny na całym etacie tylko 1126 zł brutto. :)
Wszyscy studenci składają zaświadczenia o dochodach rodziców i swoich, dlaczego więc doktoranci mieliby być z tego wyłączeni?
Przykładowo proszę przeczytać regulamin Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.:
http://www.slam.katowice.pl/bip/dok/zarz_83_07.doc

Temat "nie pasuje" do prawa pracy - przeniosłem na "ogólne".

W Regulaminie z powyzszego linku jest odpowiedni punkt wg ktorego oświadczenie takie należy złożyć (swoją drogą - na początku tego dokumentu wymienione są Ustawy będące podstawą prawną, ale w żadnej z nich nie ma nic o tego typu oswiadczneiach). W Regulaminie mojej uczelni (Uniwerystet Warszawski) takiego zapisu nie znalazłem. Poza tym studentów studiów magisterskich zaświadczenie o zarobkach obowiązuje w przypadku ubiegania się o stypendium socjalne a nie np. naukowe. Doktorant pobiera stypendium doktoranckie jako wynagrodzenie za prowadzone zajęcia dydaktyczne i badania naukowe - nie widze powodu, żeby to wynagrodznie miało zależeć od zarobków gdzie indziej. Powinno zależeć jedynie od wyników badań.
Pozdrawiam

Powrót