Czy uczelnia ma prawo zatrzymac kserokopie moich dokumentow?

• Autor wątku Autor wątku babeth
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

babeth

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,bardzo prosze o odpowiedz😊
Zapisalam sie na studia ma prywatnej uczelni.Zlozylam kserokopie swoich dokumentow min.dowodu osobistego,swiadectwa maturalnego,dyplomu.Kierunek nie zostal uruchomiony z powodu braku chetnych podobno.Gdy przyszlam po swoje dokumenty zwrocono mi tylko zdjecia i zaswiadczenie lekarskie,a ksera doumentow powiedzieli ze musza u nich zostac.Bylam w szoku zwiazanym z nieotworzeniem mojego kierunku,ale teraz wydaje mi sie ze to ne moze byc zgodne z prawem.Bo nie jestem ich studentka,ksera wykonalam sama a przede wszystkim tam sa moje dane wrazliwe..np pozwalajace nawziecie kreytu.CZY ZATEM MAM PRAWO OZYSKAC KSERO SWOICH DOKUMENTOW MIMO ZE UCZELNIA NP MA TAKIE SWOJE WEWNETRZNE REGULACJE O ZATRZYMYWANIU ICH?

Też kiedyś miałem taki problem, ale w końcu zapomniałem i jakoś odpuściłem. Wtedy polecali powołać się na:
Art. 276. Kto niszczy, uszkadza, czyni bezużytecznym, ukrywa lub usuwa
dokument, którym nie ma prawa wyłącznie rozporządzać, podlega
grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat
2.

Bardzo dziekuje za opowiedz😊nue wiem tylko czy ksero podpada pod dokument.Bo o swiadectwach w oryginale to czytalam ze uczelnia nie ma prawa zatrzymywac nawet za niezaplacone czesne.U mnie kierunku nie uruchomili z winy uczelni,nie zostalam wiec formalnie ich studentka.Zatem jestem obywatelem ktorego dane osobowe chca miec i bog wie co z nimi robic.dzieki w kazdym razie😘

loco1 napisał:

Doceniam dobry czlowieku ,ze poswieciles chwile na odpowiedzenie mi😊jednak jakim prawem podmiot gospodarczy ma posiadac moje dane osobowe gdy nie mam z nimi nic wspolnego?umowa o warunkach studiowania ulegnie rozwiazaniu.A gdy bylam w sekretariacie dzisiaj moja teczka lezala na podlodze wraz z innymi.Istnieje jakies prawo pozwalajace na to?

Spytam inaczej. Skoro widziałaś swoją teczkę to kto zabrania Ci ją wziąć i wyjść z uczelni?

loco1 napisał:
Naprawdę szukasz przepisów dotyczących miejsca leżenie teczki? ;-)

Ostatnie zdanie ogolnie dotyczylo opisanej sytuacji,a NIE miejsca przchowywania teczki😊miejsce przechowywania teczki zas bylo dla zobrazowania ze ludzie w sekretariacie nie bardzo przejmuja sie przechowywaniem dokumentow studentow.Serio to chodzi mi o to ze rozzstaje sie z tym miejcem a zostaja tam moje dane osobowe.I nikt mi nie wyjasnil w jakim celu i jakim prawem.So po ludzku pytam czy sa takie przepisy czy nie.

Nibiru H1 napisał:
Spytam inaczej. Skoro widziałaś swoją teczkę to kto zabrania Ci ją wziąć i wyjść z uczelni?

Widzialam teczke i chcialam zabrac zawartosc,pan oddal mi tylko zdjecia i zasw.lekarskie i powiedzial ze reszta zostaje u nich.Odebranie zdjecia musialam poswiadczyc na pismie.Wiec raczej nie moglam sobie po prostu czegos wziac i pojsc.Ale dziekuje za wszelkie sugestie😊

loco1 napisał:
Ale Ty pytasz o coś zupełnie innego:

A jeśli chodzi Ci o przetwarzanie Twoich danych, to przeczytaj sobie Dz.U. 1997 nr 133 poz. 883
Nie chodzi mi o moje dane osobowe przechowywane w jakiejs bazie i zapewne jakos zabezpieczne.Chodzi i konkretnie o wydruki xero moich dokumentow,ktore sama sporzadzilam i wg mnie sa moja wlasnoscia.I zostawiam je gdzies nie majac kontroli co sie z nimi stanie.Czy nie trafia kieds na zwykly smietnik prosto z tej podlogi.pozdrawiam

Szukasz problemu tam, gdzie go nie ma.

Gdyby nawet oddali Ci te kserokopie, to jaką masz pewność, że nie zrobiono z nich kolejnego ksero? ;-)

Odpowiadając na pytanie z postu #1

Uczelnia przechowuje przez 12 miesięcy kopie dokumentów kandydatów nieprzyjętych na I rok studiów. Rozporządzenie Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 14 września 2011 r. w sprawie dokumentacji przebiegu studiów (Dz.U. 2011 nr 201 poz. 1188 )

Powrót