Czy udostępniając program bez licencji narażam kogoś na odpowiedzialność karną?

• Autor wątku Autor wątku ConanTheLibrarian
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

ConanTheLibrarian

Zbanowany
Odpowiedzi
255
Czy jeśli napiszę program komputerowy i pozwolę go skopiować koledze bez dołączenia informacji o licencji, a kolega przekaże program dalej, to czy dalsi odbiorcy mojego programu będą narażeni na odpowiedzialność karną z Art. 278 § 2 KK?

Ew. czy narażę siebie na występowanie w charakterze świadka?

O ile wiem, jest to przestępstwo ścigane z urzędu, a taka osoba nie będzie mogła (w inny sposób niż powołując mnie na świadka) wykazać, że posiadała moją zgodę na nabycie przez nią programu.

ConanTheLibrarian napisał:
Czy jeśli napiszę program komputerowy i pozwolę go skopiować koledze bez dołączenia informacji o licencji, a kolega przekaże program dalej, to czy dalsi odbiorcy mojego programu będą narażeni na odpowiedzialność karną z Art. 278 § 2 KK?...
Tak.
... czy narażę siebie na występowanie w charakterze świadka?...
"Narazisz się" .

PS.
Koledze udzielisz licencji domniemanej na warunkach ustawowych. Co do zasady taka licencja nie daje prawa do sublicencjonowania.

Ostatnia edycja:
Dzięki za odpowiedź, w takim razie lepiej będę dołączał licencję.

Obawiam się, że aby udowodnić udzielenie "licencji domniemanej" również będę musiał złożyć wyjaśnienia na policji/prokuraturze/rozprawie.

... również będę musiał złożyć wyjaśnienia ...
Udzielenie takiej licencji będzie wynikać z faktu przekazania koledze przez Ciebie programu do korzystania.

LeszsekS napisał:
Udzielenie takiej licencji będzie wynikać z faktu przekazania koledze przez Ciebie programu do korzystania.

Zgadza się, ale czy nie jest tak, że kolega będzie musiał jakoś udowodnić, że mu ten program przekazałem? Inaczej każdy mógłby przyjąć linię obrony, że otrzymał program od autora.

Oczywiście.

Pozostałe pytanie zadawaj również w tym wątku.

Ok, dzięki za zwrócenie uwagi.

Powrót