Czy udziałowiec sp. z o.o. może zarejestrować się jako bezrobotny?

• Autor wątku Autor wątku stranger_2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stranger_2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
jakis czas temu przestalem pracowac w sp. z o.o., w ktorej posiadam udzialy. Obecnie postanowilem zarejestrowac sie jako bezrobotny. Wczoraj poszedlem do PUP, w ktorym spotkala mnie niemila niespodzianak. Panie urzedniczki odmowily mi rejestracji, ze wzgledu na to, ze, jak ladnie okreslila tojedna z nich, "jestem wpisany w KRSie". Dodam na wszelki wypadek, ze nie jestem czlonkiem zarzadu, posiadam jedynie udzialy. Przeczytalem sobie jeszcze raz, jakie warunki trzeba spelnic, zeby uzyskac status bezrobotnego i nie widze uzasadnienia dla takiej decyzji, ale oczywiscie moja znajomosc prawa pracy jest nikla.

Czy ktorys z ekspertow byly tak mily i wyrazil swoja opinie na ten temat? Z gory dziekuje.

Przepraszam, ze podbijam wlasny watek, ale nie moge uwierzyc, ze pytanie wykracza poza mozliwosci forumowiczow. A moze jest wprost przeciwnie, za proste? Jeszcze raz prosze o jakakolwiek odpowiedz, z gory dziekuje.

stranger_2 napisał:
Panie urzedniczki odmowily mi rejestracji, ze wzgledu na to, ze, jak ladnie okreslila tojedna z nich, "jestem wpisany w KRSie".
Czy Panie urzędniczki odmówiły w formie decyzji administracyjnej, czy tak na "buzię"? Powinien Pan domagać się wydania decyzji, w której zostanie podana podstawa prawna oraz uzasadnienie prawne i faktyczne takiej odmowy. W mojej ocenie nie ma przeciwwskazań by figurował Pan jako bezrobotny, chyba że pełni Pan w spółce jakiekolwiek funkcje (nawet po za zarządem) luz z tytułu udziałów uzyskuje przychody w wysokości miesięcznej przekraczającej połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę.

Powrót