Czy Ulga Podatkowa z rodzica możę przejść na mnie?

• Autor wątku Autor wątku siser
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

siser

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.

Moja matka prowadziła przez długi okres działalność gospodarczą... Przez te lata uzyskała bardzo wysoką ulgę podatkową. dwa lata temu zamkneła działalność. mam następujące pytanie: Czy w tej sytuacji jest możliwość żeby nie wykorzystana ulga podatkowa mojej matki przeszła na moją działalność gospodarczą którą nie bawem mam zamiar otworzyć?!?!

Pozdrawiam i proszę o pomoc...

Ulga którą posiada to prawie 200 tys. złotych za wyszkolenie uczniów przez parenaście lat prowadzenia działalności (kiedyś nie dawano pieniędzy do ręki, obecnie się to chyba zmieniło). To znaczy że zwykły przedsiębiorca musi zapłacić podatek od wystawionych faktur (np. zostały wystawione faktury na 30 tys. zł z czego 7% to podatek, czyli 2100 zł mam do zapłacenia z własnej kieszeni) a w moim przypadku było by to odliczanie od podanej wyżej ulgi (tak jak miała moja matka podczas prowadzenia DG). Czyli zwiększało by mi to dochód miesięczny, i to sporo. i właśnie dlatego muszę sie dowiedziećczy nie ma jakiegoś sposobu a żeby ta ulga albo chociasz jej część mogła przejść na mnie albo żebym mógł z niej jakoś korzystać? Czy jak na przykład bym rozliczenie podatkowe maił wspólne z rodzicami czy to by coś pomogło? Dodam że jestem zameldowany w tym samym miejscu zamieszkania?! Czy jaki kolwiek inny sposób na to jest?!

Powtórzę - nie.
Czy jak na przykład bym rozliczenie podatkowe maił wspólne z rodzicami
Żart, prawda? Osoba dorosła prowadząca działalność chciałaby rozliczać się z rodzicami:). nie ma takiej możliwości.

Janusz M. napisał:
Osoba dorosła prowadząca działalność chciałaby rozliczać się z rodzicami:). nie ma takiej możliwości.
W sumie to można założyć spółkę z rodzicami:)

Tylko, że to nic nie da, bo w spółce cywilnej (a tu o taką ewentualnie chodzi), każdy ze wspólników sam rozlicza się z podatków od osób fizycznych.

Możesz zapomnieć o uldze!!! i o innych sposobach!!! jeżeli zakładasz firmę to na własne konto a nie na rodziców !!!! Oni swoje wypracowali !!!!

Powrót