Czy UM miał prawo zmienić treść ustawy?

• Autor wątku Autor wątku Kerimus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Kerimus

Kerimus

Moderator w spoczynku
Odpowiedzi
10 481
Dosyć dziwny tytuł, ale nie miałem jak tego zmieścić w tak krótkim pasku.
Chodzi o to, że ustawa o porządkach w gminach nakłada obowiązek na właścicieli posesji sprzątania chodników przylegających do posesji z wyjątkiem tych, gdzie chodnik oddzielony jest od granicy posesji pasem zieleni.
Jakież było moje zdumienie, gdzie czytając regulamin porządkowy na witrynie UM skonstatowałem, iż urzędnicy wkleili całość ustawy wycinając dla nich niewygodny fragment o pasie zieleni.
Czy UM ma prawo modyfikować ustawę eliminując istotny dla ustawy fragment?
A może nie trzeba się tym specjalnie przejmować, i w razie skierowania sprawy do Sądu Grodzkiego mamy wygrana w kieszeni, bo UM nie będzie mógł się powołać na swój , niezgodny z ustawą, regulamin, tylko będzie musiał się opierać (a w szczególności sąd) o zapisy ustawy?

Ostatnia edycja:
napisz do nich pismo za zwrotnym potwierdzeniem odbioru żądając odpowiedzi na niego w trybie administracyjnym (ponieważ zamierzasz złozyć zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa) dlaczego ich regulamin nie jest zgodny z obowiązującym prawem....:P

Ja tylko piszę z tego względu, że chcę potwierdzenia moich domysłów.
Nosiłem się z zamiarem,. aby wytknąć im ten lapsus prawny, ale w końcu pomyślałem, że niech sobie tkwią w tym błędzie lub poczuciu bezkarności.
Zabezpieczam się też na wypadek, gdyby ktoś złamał sobie nogę na tym chodniku, bo na pewno nie poleci on z pozwem do UM tylko do mnie.

Ostatnia edycja:
Powrót