Czy urząd może zmienić swoją DECYZJĘ

• Autor wątku Autor wątku mo-net
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mo-net

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam ponownie dzisiejszego "ranka". :) Mam jeszcze pytanie, nie wiem czy dobrze interpretuję kpa,
Art. 110:Organ administracji publicznej, który wydał decyzję, jest nią związany od chwili jej doręczenia lub ogłoszenia, o ile kodeks nie stanowi inaczej.."
Czy oznacza to, ze organ nie może zmienic raz wydanej decyzji? Dodatkowo dodam, ze wydał ja 8 lat temu i dotychczas nie została wyegzekwowana.
Pozdrawiam

A niby jak? Co to dzisiaj tak jutro siak?

Decyzję ostateczną można wzruszyć jeżeli zachodzą ku temu przesłanki.
Kwestia wykonania nałożonego obowiązku decyzją to odrębna sprawa. Czego ma dotyczyć?

A doczytałem powyższy post. A pan mo-net był stroną w sprawie?

Po za tym kruk krukowi oka nie wykole.

Ostatnia edycja:
PANI mo-net ;) jest stroną w sprawie od lat pięciu. Decyzja dotyczyła nakazu rozbiórki nielegalnie postawionego gmachu o kubaturze 2700 m, postawionego bez pozwolenia na budowe, a mało teego z decyzja odmowną. W międzyczasie powstały kolejne zabudowania, zabudowaną mam CAŁĄ granice działki wzdłóż, w odległości od 150 do 36 cm (wraz z oknami wychodzącymi na moja posesję) Od lipca b.r. budynki stanowiące samowole nabyła gmina miasta Gdańsk i wydzierżawiła stowarzyszeniu prowadzącemu w nim schronisko dla byłych pensjonariuszy ZK, alkoholików, osób bezdomnych które po wyjsciu ze szpitala potrzebuja opieki medycznej. Dowiedziałam się, że oba urzędy będą starały sie dogadać i zalegalizowac te zabudowania. Ale decyzja o rozbiórce raz juz przeciez zapadła... Nie wiem jak sie przygotowac na batalę z urzędami, a teraz w moim domu ani życ z tak uciążliwym sąsiedztwem, ani go sprzedać

Droga Pani. Proszę wezwać organ , który wydał decyzję o rozbiórce, do wyegzekwowania wykonania decyzji. W piśmie należy wskazać termin. W przypadku bezczynności organu, należy złożyć skargę do wojewódzkiego sądu administracyjnego.

Dziekuję bardzo za konkretną odpowiedź:)

W głowie się nie mieści co wyprawiają PINB-y w Polsce :mad:

Powrót