Czy ustawy działają wstecz ? Zakładanie obroży na nogę.

• Autor wątku Autor wątku wquzony
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wquzony

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
2 lata temu zostałem skazany na 8miesięcy w zawieszeniu na 2 lata za rozpowszechnienie zdjęcia z małoletnią na p2p.
(przez 4 minuty bot policyjny ściągnął go 4 razy)
( zarzutu posiadania nikt mi nie przedstawił bo na komputerze nic nie znaleziono) . Wyrok ten był bez dozoru Kuratora.
W międzyczasie dostałem też wyrok za piractwo 6 miesięcy na 4 lata z Kuratorem.
To mi złączyli na rok w zwieszeniu na 4 lata z Kuratorem

Zostało mi jeszcze 2 (2 i pół) lata zawieszenia za wyrok łązny. Gdy wejdzie ustawa z zakładaniem obroży przestępcą seksualnym to czy mi takie coś założą ?

[cytat="wquzony":vx2x6k0i](...)Gdy wejdzie ustawa z zakładaniem obroży przestępcą seksualnym to czy mi takie coś założą ?[/b][/cytat:vx2x6k0i]Nie ma obawy. Co do zasady - lex retro non agit (ustawa nie działa wstecz) - art. 4 § 1 Kodeksu karnego.

A co to znaczy ze wyroki na tle seksualnym sie nie zacierają. Czy to dotyczy tylko tych wobec których Sąd orzekł zakaz pracy z dziećmi . Czy w moim przypadku wyrok sie nie zatrze ?
I dodatkowo : Czy jeśli powstanie ustawa o rejestrze pedofilów to będzie ona obowiązywać tych wcześniej skazanych ? ( czy znajdę się na tej liście )

[cytat="wquzony":2e0fdd57]Czy jeśli powstanie ustawa o rejestrze pedofilów to będzie ona obowiązywać tych wcześniej skazanych ? ( czy znajdę się na tej liście )[/cytat:2e0fdd57] jeśli powstanie jakaś ustawa to będzie w niej napisane kogo ona obejmuje i na jakiej zasadzie - a teraz rozmowy są bezprzedmiotowe ponieważ nikt jej jeszcze na oczy nie widział i wszystko są to tylko dywagacje...

Powrót