czy uzasadniona odmowa?

• Autor wątku Autor wątku dzadzal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dzadzal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Chciałbym zapytac o poradę w pewnej sytuacji.

Dostałem skierowanie na targi pracy, na ofertę stanowiska oddalonej o 17km. Pracodawca nie zapewnia dojazdu ani później go nie opłaca.
W regulaminie PUP jest napisane o możliwości dojazdu środkami komunikacji publicznej do 3 godz. w obie strony. Praca w systemie 3 zmianowym nie współgra z kursowaniem autobusów itp. czyli nie chodzi o sam czas przejazdu a jego nieregularnośc.
Wypytywałem urzędniczę jak miałaby wyglądac kwestia dojazdów to powiedziała mi(niemal identycznie), że sam musiałbym w dzień targów pracy zaczepiac ludzi na poczekalni, czy by mnie ze sobą podwozili.
Szczerze nie chciałbym podejmowac tej pracy.

Pytanie jest następujące: czy mogę w sposób uzasadniony odmówic przyjecia tej pracy z powodu braku możliwości dojazdu i nie zostac wykreślony z PUP'y ?
Czy urząd nakłada na mnie obowiązek umawiania się z jakimiś ludźmi w kwestii dojazdów czy bierze pod uwagę tylko transport publiczny?(sam nie mam możliwości dojeżdżac)

Ocena "uzasadnionej odmowy" nie należy do internautów, ale do PUP, także tutaj możesz otrzymać odpowiedź jedynie jak być powinno, ale nie jak będzie.
Przy badaniu możliwości dojazdów do pracy w odniesieniu do przedstawionej oferty pracy PUP bada możliwości transportu publicznego. Nikt nie musi mieć znajomych, którzy go będą podwozić do pracy, a PUP w żaden sposób nie może tego ani wymagać ani weryfikować.
Liczą się ogólnodostępne środki transportu publicznego.

Powrót