Czy Visa ma cokolwiek wspolnego w odnalezieniu obywatelstwa

• Autor wątku Autor wątku Judyta93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Judyta93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam jestem tu nowa.Mam pytanie odnosnie dokumentu ,ktory nazywa sie Travel Permit Office for Germany-jest to dokument na zasadzie Visy z jakims nr listy .Chcialabym dowiedziec sie co ta lista oznacza i gdzie moglabym udac sie po pomoc.Ta sprawa dotyczy mojego chlopaka dodam ze obecnie mieszkamy w Niemczech

A teraz moje pytanie jak zabrac sie mam do uzyskania obywatelstwa.To pismo jest z 1962 r.Gdzie mam zaczac szukac informacji.Wiem ze prababcia od chlopaka byla Niemka i jak to jest jesli przodkowie juz nie zyja?z gory dziekuje za pomoc!

Powinnaś zacząć od urzędu migracyjnego , który to pismo wydał. Przede wszystkim trzeba złożyć też wniosek o obywatelstwo w urzędzie do spraw imigrantów. U mnie w Szwecji własnie tak to przebiega. Potrzebne mi były umowy o pracę i oświadczenia że przebywam w Szwecji od minimum 5 lat bez przerw. Trzeba mieć staż mieszkania .Pobierałam wyciągi z urzędu skarbowego za ostatnie pięć lat. Musisz się też dowiedzieć czy dobrze będzie abyście obydwoje razem wnioskowali o obywatelstwo czy osobno. Prawdopodobnie musicie udowodnić wspólne zamieszkanie pod jednym adresem, Adres stały nie czasowy prawdopodobnie. I tu jest haczyk jeden meldunek stały w jednym państwie, czyli wybierzecie Niemcy. Polska meldunek do korespondencji / tymczasowy. musicie posiadać aktualne dokumenty tożsamości , najlepiej paszport. Tyle mogę podpowiedzieć , Dzięki Unii Europejskiej te przepisy są podobne, choć mogą się różnić .;) te wiadomości znajdziesz na stronach internetowych urzędu migracyjnego . ;)

Tak jak wszędzie są biura które pomagają w takich sprawach. Niestety nie za darmo. ;)

Dziekuje.Zaczne sie dowiadywac.Ja mam obywatelstwo niemieckie po przodkach wlasnie.Ale my jestesmy para nie malzenstwem to co innego zupelnie.Inne procedury sa w Niemczech inne w Polsce czas oczekiwania rowniez.Pozdrawiam

Powrót