Czy w takim wypadku mam prawo do 14 dniowego odstąpienia od zakupu ?

• Autor wątku Autor wątku jayme001
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jayme001

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,

pytanie odnosni się*do towaru, a szczegółowo chodzi o pewien odczynnik chemiczny, zamawiany poprzez polską firmę*z Niemiec. Tz. polska firma współpracuje z niemieckim producentem. Zapłaciłem przelewem za towar i oczekuje w tej chwili na przesyłke która idzie z Niemiec do polskiej firmy a pozniej przyjdzie do mnie. Natomiast już*nie potrzebuje tego towaru i czy w takim wypadku mogę*zrezygnować*z zakupu i żądać*zwrotu pieniędzy nawet po odebraniu w dniu jutrzejszym przesyłki ?
Pozdrawiam

zadzowniłem do firmy w pl, zajmującej się*sprzedażą*odczynników chemicznych i zamówiłem. Dostałem fakturę pro-forma, zapłaciłem przelewem za produkt i czekam teraz na niego. To tyle jak coś*więcej to pisz. Pozdrawiam

Kupiłeś jako konsument, czy w związku z prowadzona działalnością gospodarczą lub zawodową?

kupiłem na firmę, ale moja firma nie ma żadnego związku z zamówionym towarem. towar jest dla mojego użytku.

na firmę.. w sumie nie podwałem NIP-u tylko dane firmy, ale bez nip-u i wystawili mi rachunek

no dobra, czyli jak to prawnie się*przedstawia ?

czyli dlaczego, w czym jest powód >?

ok, od początku. Zamawiałem w sumie dwa odczynniki 1.nazwa a i 2.nazwa b. dostałem fakture pro-forma na te dwa odczynniki i informacje żeby zapłacić i będą*zamawiać*towar. Więc zapłaciłem za dwa z faktury. Czekałem około tygodnia na paczkę po czym odbierając ją*od kuriera i otwierając zobaczyłem, że jest tylko jeden odczynnik 1. nazwa a, 2. nazwy b brakowało. Była tylko karteczka z napisem, że tego drugiego jednak nie ma obecnie na stanie w niemczech i że będzie dopiero w marcu dostępny. Więc zadzwoniłem do tej firmy w pl z pytaniem co to za bzdura. I czego dowiaduje się*dopiero o braku drugiego odczynnika po odebraniu paczki ? Na to pani jakoś tam koślawo się*wytlumaczyła, że zapomniala poinformować*etc. Tak więc poprosiłem o zamówienie innego odczynnika za ten jeden, który nie dotarł, ale już*się*za niego nie rozliczałem, ani nie dostałem za niego żadnej faktury, po prostu kasa z tego co nie dotarł poszła na poczet tego nowego. Czyli jeden odczynnik już*od nich mam i zostaje ze mną natomiast ten nowy co ma przyjść*już*mnie mało interesuje i mogłbym go zwrocić im z powrotem. Pozdrawiam

ok. tak więc załatwię to inaczej. dzięki za info. dobrej nocy.

Spróbuj polubownie. jesli (bo sie na tym co kupiłeś nie znam) produkt który zamawiałeś nie jest robiony na jakieś specjalne zamowienie a sprzedawca mógłby sprzedać go komuś innemu w niedługim czasie to może sie zgodzą.

Powrót